fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Împrumuturile bancare din zona euro se îmbunătățesc pe măsură ce corporațiile își intensifică ritmul

Bani credit

Cea mai puternică creștere a împrumuturilor contractate de întreprinderi din martie până în prezent este un avantaj pentru perspectivele de creștere a investițiilor în această iarnă. Semnalele mixte ale creșterii monetare pot fi probabil ignorate, deoarece spun prea puțin despre așteptările de creștere în lunile următoare.

După luni de împrumuturi mai degrabă lipsite de strălucire din partea sectorului corporatist nefinanciar, corporațiile au reluat acum ritmul. Creșterea lunară a împrumuturilor a avut o tendință de creștere prudentă, împrumuturile lunare crescând de la 0,4 la 0,5% în octombrie, în timp ce ratele ajustate de la un an la altul au sărit de la 2,1 la 2,5%.

Acest lucru este o binefacere pentru investițiile întreprinderilor, care beneficiază de creșterea creditării. Acest lucru era de așteptat, deoarece o economie mai bună decât se aștepta, utilizarea crescută a capacității și ratele foarte scăzute ale dobânzilor oferă un mediu de creditare favorabil.

Gospodăriile au înregistrat și ele o mică creștere a ratelor de împrumut în octombrie, dar profilul din ultimele luni a fost mai degrabă stabil, cu rate anuale de aproximativ 4,1%.

Creditele pentru consum au crescut ușor, în timp ce rata de creștere a creditelor ipotecare continuă să aibă o tendință de scădere prudentă.

Creșterea masei monetare în sens larg  a înregistrat, de asemenea, un salt în noiembrie – de la 7,5 la 7,7% an/an – dar estimarea mai restrânsă a înregistrat o scădere, deoarece creșterea depozitelor overnight a scăzut într-o oarecare măsură.

Acești indicatori au fost puternic influențați de oscilațiile achizițiilor de active ale BCE, ceea ce tulbură oarecum imaginea perspectivelor. Mai relevant acum ar fi doar să urmărim modul în care BCE intenționează să diminueze în decursul anului 2022.

Per ansamblu, aceste evoluții monetare arată o oarecare îmbunătățire a împrumuturilor, ceea ce va avea un impact favorabil asupra investițiilor într-o economie care a închis rapid decalajul de producție.

Cel de-al patrulea val al virusului pune în pericol o parte din acest impuls pozitiv, dar tendința de la începutul trimestrului al patrulea era încă destul de pozitivă.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp