fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Inflația din zona Euro sare peste țintă, în timp ce șomajul scade în continuare

inflație

Inflația a crescut datorită prețurilor la alimente și energie, în timp ce inflația de bază a scăzut în ciuda efectelor TVA-ului german. Nu există prea multe dovezi de supraîncălzire în acest comunicat.

Șomajul continuă să scadă pe fondul redeschiderii economiilor, ceea ce oferă mai multe perspective de creștere a inflației pe termen mediu.

Rata inflației pentru luna iulie a revenit peste ținta Băncii Centrale Europene, dar  s-a precizat foarte clar că banca centrală nu va acționa în cazul unei inflații temporare.

BCE a redat că inflația de bază a scăzut de la 0,9% la 0,7%. În timp ce a crescut puternic în Germania, datorită efectelor TVA, în alte țări s-a înregistrat o scădere care a mai mult decât compensat acest efect.

Inflația bunurilor industriale neenergetice, care a crescut în ultimele luni, a scăzut de la 1,2% la 0,7%, ceea ce indică faptul că presiunile asupra prețurilor legate de costurile de transport și de lipsa de factori de producție nu se traduc încă printr-o creștere puternică a prețurilor bunurilor de consum.

 Inflația serviciilor a crescut doar de la 0,7% la 0,9%, ceea ce indică o creștere modestă, dar cu siguranță nu dă impresia unor creșteri ample ale prețurilor la redeschiderea economiilor.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că îngrijorarea legată de inflație a luat sfârșit. Se așteptă ca atât inflația serviciilor, cât și cea a bunurilor să aibă o tendință de creștere în lunile următoare, iar prețurile la alimente și energie au depășit așteptările economiștilor până acum. Acest lucru sporește riscul de creștere a inflației pentru lunile următoare.

Piața forței de muncă se comportă foarte bine.

Șomajul a scăzut la 7,7%, confirmă faptul că piața forței de muncă se restrânge la redeschidere.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp