fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Valul de frig va menține prețurile la energie până la primăvară

Energie electrică

Primul val de ger cu care se confruntă Europa în iarna aceasta, care a dus la creșterea prețurilor la electricitate și gaze naturale la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, ar putea să treacă în curând, însă impactul său va fi resimțit și în lunile următoare, susțin analiștii pentru Bloomberg.

A fost un început de an foarte palpitant și există toate șansele ca și următoarele săptămâni și luni să fie extrem de volatile, spune Bo Palmgren, director de operațiuni la traderul danez energie MFT Energy A/S.

Un proces meteo relativ rar amenință să trimită noi temperaturi scăzute în America de Nord, Europa și Asia începând de la finele lunii ianuarie. Folosirea prelungită a instalațiilor de încălzire ar putea accelera ritmul de golire a depozitelor de gaze în primăvară iar efectul secundar va fi că la vară prețurile vor fi influențate de cererea pentru umplerea depozitelor înaintea iernii următoare.

„Actualul val de frig în emisfera nordică deschidea calea pentru o piață a gazelor mai tensionată pe întreg parcursul anului”, susține Massimo Di Odoardo, director pentru piața europeană a gazelor la Wood Mackenzie Ltd.

Dacă vremea friguroasă va persista și luna viitoare, prețul la energie electrică în Germania și piața nordică ar putea crește cu 10% ca urmare a creșterii cererii, susține Arne Bergvik, analist șef la firma suedeză de utilități Jamtkraft AB.

 La rândul lor, analiștii de la Goldman Sachs Group Inc. și-au majorat, cu 19%, estimările privind prețul gazelor naturale cu livrare în luna următoare pe piața din Olanda, un contract de referință pentru piața din Europa.

Situația din prezent reprezintă o schimbare radicală față de începutul lui 2020, când pandemia a paralizat activitatea industrială și existau discuții că prețul gazelor naturale ar putea să urmeze cotația petrolului, care la un moment dat coborâse sub nivelul zero, din cauza unui excedent de ofertă fără precedent.

„Avem o situație complet inversă la începutul lui 2021, comparativ cu cea din urmă cu un an, când vremea a fost una blândă și umedă. Dacă vremea rece și uscată va continua prețurile ar trebui să crească”, susține Arne Bergvik.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp