Normalizarea cererii de petrol va primi o lovitură în urma creşterii numărului de cazuri de infecţii cu noul coronavirus, înainte ca vaccinarea şi măsurile de stimulare să sprijine revenirea economiilor în a doua parte a anului, se arată într-un raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei, transmit Bloomberg şi Reuters.
Agenția Internațională pentru Energie a redus estimările privind cererea globală de petrol, în contextul în care numeroase țări au reintrodus restricții pentru limitarea numărului de îmbolnăviri.
„Începerea vaccinării creează fundamentele pentru reluarea creșterii, atât în cazul cererii, cât și al ofertei. Dar revenirea completă a cererii va dura mai mult în contextul în care noile restricții din diferite țări pun presiune pe cererea de combustibil”, potrivit unui raport lunar al AIE.
AIE a redus cu 600.000 de barili pe zi estimarea de consum pentru acest trimestru, anticipând un declin ușor față de finele anului trecut.
Totuși, stocurile globale de petrol ar urma să se reducă cu 100 de milioane de barili în aceste trei luni, pe fondul deciziei OPEC+ de a prelungi perioada de reducere a producției.
Pentru întregul an, AIE a redus estimările cu privire la cererea de petrol cu 300.000 de barili pe zi.
AIE anticipează acum o revenire a cererii de petrol de 5,5 milioane de barili pe zi, la 96,6 milioane de barili pe zi.
În pofida revizuirii în scădere a cifrelor, revenirea ar urma să fie substanțială, după un declin fără precedent, de 8,8 milioane de barili pe zi, înregistrat în 2020.
Începând din luna ianuarie 2017, ţările din OPEC au redus producţia pentru a susţine preţurile şi a diminua supra-oferta, iar la mijlocul anului trecut au adoptat o reducere record a producţiei cu 9,7 milioane barili pe zi, în contextul în care pandemia de coronavirus a afectat cererea de benzină şi combustibil pentru avioane.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată