
FMI și-a majorat prognoza de creștere a economiei globale la 5,5% în acest an și 4,2% în 2022, pe fondul speranțelor induse de vaccinul împotriva coronavirusului, relatează BBC și Reuters. Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a spus că banca centrală estimează o creștere economică între 3 și 4% în 2021 pentru economia României.
Ameliorarea globală arată, pe lângă evoluția vaccinării, măsurile de cheltuieli guvernamentale anunțate spre sfârșitul anului trecut, în special în Statele Unite și Japonia. Ambele state beneficiază de îmbunătățiri semnificative în noua prognoză, estimarea fiind că vor reveni la nivelul dinaintea pandemiei, de la sfârșitul anului 2019, la finele acestui an.
FMI estimează că activitatea din Marea Britanie și zona euro va rămâne probabil sub nivelul înaintea pandemiei până în 2022.
Oficialul BNR, Florian Libocor, a spus că România va reveni la nivelul din 2019 abia la jumătatea anului 2022.
BRD a avansat o prognoză de creștere de doar 1,4% în 2021, admițând că este cea mai pesimistă din piață la acest moment.
FMI se așteaptă la performanțe diferite pentru țările în curs de dezvoltare. Limitarea virusului de către China și investițiile publice au contribuit la o recuperare puternică. China a reușit să evite o contracție economică anul trecut, deși rata sa de creștere a scăzut brusc față de anii precedenți.
Mai greu va fi pentru economiile în curs de dezvoltare care se bazează pe turism sau pe vânzarea de petrol. Cererea pentru ambele a fost afectată foarte puternic de pandemie și este probabil să revină încet la normal.
Țările bogate se vor reface mai repede decât națiunile în curs de dezvoltare. Aceasta reflectă accesul lor mai rapid la vaccinuri și faptul că au reușit să ofere ceea ce economistul-șef al FMI, Gita Gopinath, numește sprijin mai extins.
- Un jucător mic cu ambiții mari – Business Microcredit obține ratingul ESG A
- Tabloul general al pieței muncii în România în 2025: piața e tensionată, dar plină de oportunități
- Primii ani sub lupă: Cum organiza controlul ANAF în debutul unui business românesc
- Beneficii salariale deductibile în 2025: ce pot oferi angajatorii fără să fie împovărați de taxe suplimentare
- Impozite și contribuții pentru munca remote din afara României: ce riscuri sunt
- Ce înseamnă și cum aplici regula de minimis în finanțările startup-urilor
- Cum îți optimizezi legal taxele dacă ești PFA sau SRL în IT în 2025