Angajații din România au al treilea cel mai mic salariu minim brut din Uniunea Europeană, conform datelor publicate de Eurostat. În total, în afară de Luxemburg, alte șapte state au salarii minime peste o mie de euro: Spania (1.050 de euro), Franța (1.521 de euro), Marea Britanie (1.524 de euro), Germania (1.557 de euro), Belgia (1.593 de euro), Olanda (1.635 de euro) și Irlanda (1.656 de euro).În România, aflată spre coada clasamentului, un angajat remunerat cu salariul minim pe economie primește, din acest an, 465 de euro, de aproape cinci ori mai puțin decât în Luxemburg. Sume mai mici decât în România se înregistrează doar în Letonia (430 de euro) și Bulgaria (286 de euro).
la 1 anuarie 2021, salariul minim brut din România, de circa 446 de euro, era al treilea din coadă, în UE. Mai mici erau salariile minime din Bulgaria (286 euro) și Ungaria (464 euro).
Salariul minim pe economie în România era de 2.230 de lei. Angajatul primea în mână un salariu net de 1.346 lei, iar firma suporta în total un salariu întreg de 2.280 de lei. De la jumătatea lunii ianuarie 2021, guvernul a decis majorarea ușoară a salariului minim brut, la 2.300 de lei pe lună.
La polul opus, cele mai mari niveluri ale salariului minim, în UE, erau în Luxemburg (2.071 euro), Irlanda (1.656 euro) și Olanda (1.635 euro). În Spania, o destinație importantă a forței de muncă din România, salariul minim pe economie era de 1.050 euro pe lună. În Franța, salariul minim brut era de 1.521 de euro, iar în Germania, de 1.557euro.
În unele țări din cele 27 de state membre UE nu exista un sistem național al salariului minim pe economie: Italia, Finlanda, Damenarca, Suedia, Austria, Cipru.
În România, însă, nici câștigul median nu este mare, motiv pentru care avem o proporție mai mare a salariului minim față de venitul median decât au țări bogate ale UE.
Așa se face că în România salariul minim este 61% din venitul median, iar în Luxemburg și Olanda salariul lor minim este de 57% din venitul lor median, în Irlanda proproția este de 53%, iar în Germania, de 52%.
A nu se confunda venitul median cu venitul sau cu salariul mediu brut. În esență, venitul median exprimă nivelul de referință în jurul căruia se grupează majoritatea veniturilor din țară, deasupra acestuia se situează jumătate din venituri, iar dedesubt cealaltă jumătate. Diferența între venitul mediu și venitul median indică disparitățile în privința veniturilor din țară. venitul median este mai mic decât venitul mediu.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată