fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Sectorul construcțiilor avertizează că majorarea costurilor va afecta planul de redresare al UE

Confederația Europeană a Constructorilor avertizează cu privire la problemele legate de lanțul de aprovizionare pentru IMM-urile din domeniul construcțiilor din Europa. Directorii din industria construcțiilor din întreaga Europă au avertizat că majorările ale prețurilor și penuria multor materiale de construcții riscă să oprească restabilirea economică de 800 de miliarde de euro al UE.

Sectorul construcțiilor din UE generează aproape 10 % din producția economică a blocului comunitar, iar proiectele de infrastructură de amploare reprezintă o proporție considerabilă din fondul de redresare de la Bruxelles, care va distribui granturi și împrumuturi pentru a reconstrui economiile statelor membre după pandemie.

Însă prețurile materialelor de construcție, de la oțel și lemn la beton și cupru, au început să crească brusc în ultimele săptămâni, pe măsură ce redresarea economică atât în Europa, cât și în alte părți – inclusiv în SUA și China – declanșează un boom al construcțiilor.

Mulți producători nu reușesc să furnizeze materialele înainte de sfârșitul anului, iar aceasta este o problemă reală.

În Italia – cel mai mare beneficiar al fondurilor de stimulare de la Bruxelles – guvernul intenționează să cheltuiască peste 100 de miliarde de euro din fondurile UE pentru construirea de noi infrastructuri în următorii cinci ani. Însă sectorul construcțiilor a avertizat oficialii că va avea dificultăți în a face față provocărilor fără reforme majore.

Directorii din domeniul construcțiilor dau vina pe mai mulți factori pentru blocajele, inclusiv pe revenirea bruscă a cererii, care a depășit oferta de materiale în multe țări, precum și pe perturbarea lanțurilor de aprovizionare din cauza pandemiilor și pe continuarea tensiunilor comerciale.

Unele materiale au fost afectate de probleme suplimentare, cum ar fi o infestare cu gândaci de scoarță care a afectat producția de lemn și întârzieri în redistribuirea oțelului nefolosit.

În Germania, 44% dintre companiile de construcții intervievate de Institutul Ifo în luna mai au raportat probleme în procurarea materialelor la timp, în creștere de la mai puțin de 6% în martie.

Producția din industria germană a construcțiilor a scăzut cu 4,3% în aprilie față de luna precedentă, în ciuda faptului că societățile din acest sector au raportat un portofoliu de comenzi record de 62 de miliarde de euro în martie.

Unele țări, cum ar fi Franța și Germania, au reacționat prin relaxarea normelor privind unele contracte de construcții din sectorul public, renunțând la taxele pentru întârzieri și compensând antreprenorii pentru creșteri neprevăzute ale prețurilor.

Statele UE au rezultate slabe în ceea ce privește distribuirea fondurilor; în cei șase ani până în 2020, acestea au cheltuit, în medie, doar puțin peste jumătate din banii care le-au fost alocați de Bruxelles. 

Relansarea construcțiilor europene ar putea fi cel puțin parțial deraiată, din cauza unei combinații de penurie de materiale și de creșteri de prețuri, potrivit Confederației Europene a Constructorilor.

Organizația a declarat că o industrie a construcțiilor sănătoasă în Europa este crucială ca Green Deal și valul de renovare, adăugând că pachetul de redresare ar trebui să fie cheltuit pentru a ajuta întreprinderile de construcții să se redreseze, spre deosebire de acoperirea costurilor legate de creșterea prețurilor materialelor.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp