fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Restricțiile legate de pandemie au afectat în mod nesemnificativ comerțul UE cu crustacee congelate

crab înghețat

 În 2020, importurile în țările UE au scăzut cu -6% față de anul precedent, ajungând la 4,6 miliarde de Euro, din cauza întreruperilor din lanțul de aprovizionare și a limitărilor din segmentul HoReCa. Spania, Franța și Italia rămân cei mai mari importatori de crustacee congelate din UE, cu o cotă combinată de peste 50% din valoarea totală. Germania, Irlanda și Franța și-au majorat importurile în 2020, în timp ce majoritatea celorlalți importatori au înregistrat ușoare scăderi ale livrărilor.

România a importat în prima jumătate de an din 2020 peste 35.544 tone de peşti, crustacee şi moluşte, în scădere cu 5,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Totodată, exporturile pe acest segment au fost de aproape 16 ori mai mici în perioada analizată, respectiv de numai 2.242,528 tone, relevă MADR. Datele pentrul anul 2020 se prelucrează.

În 2020, importurile de crustacee congelate în Uniunea Europeană s-au redus la 601 mii de  tone, ceea ce reprezintă o scădere de -2,7% față de anul precedent. În termeni valorici, importurile de crustacee congelate au scăzut la 4,6 miliarde de Euro în 2020.

Topul țărilor cu cele mai mari niveluri de importuri de crustacee congelate în 2020 au fost Spania (163 mii tone), Franța (112 mii  tone) și Italia (80 mii tone), reprezentând împreună 59% din totalul importurilor.

Irlanda (53 mii de tone) se situează pe locul următor în ceea ce privește importurile totale, cu o cotă de 8,8%, urmată de Danemarca (8,8%) și Germania (6,8%). Belgia (25 mii tone) a deținut o cotă relativ mică din totalul importurilor.

În 2020, Germania (+10,7% de la an la an), Irlanda (+6,6% de la an la an) și Franța (+5,2% de la an la an) și-au majorat importurile, în timp ce în majoritatea celorlalte țări acestea au înregistrat o dinamică negativă.

În perioada 2012-2020, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Țările de Jos, în timp ce achizițiile pentru ceilalți lideri au înregistrat o scădere a cifrelor de import.

În termeni valorici, Spania (1,1 miliarde de euro), Franța (907 milioane de euro) și Italia (578 milioane de euro) au fost țările cu cele mai mari niveluri de importuri în 2020, reprezentând împreună 57% din totalul importurilor. Țările de Jos, Germania, Danemarca și Belgia au rămas ceva mai în urmă, reprezentând împreună alte 31%.

Prețul de import al crustaceelor congelate în Uniunea Europeană s-a situat la 7 653 de euro pe tonă în 2020, în scădere cu -2,6% față de anul precedent. În perioada 2012-2020, acesta a crescut cu o rată medie anuală de +1,0%.

Au existat diferențe semnificative în ceea ce privește prețurile medii între principalele țări importatoare. În 2020, țara cu cel mai mare preț a fost Germania (9 845 euro pe tonă), în timp ce Danemarca (5 919 euro pe tonă) a fost printre cele mai mici.

Blocajele au cauzat întreruperi uriașe ale ocupării forței de muncă în întregul lanț de aprovizionare cu fructe de mare. Deși la nivel individual au fost raportate cifre de șomaj care au crescut vertiginos, impactul restrângerii ofertei de forță de muncă a fost resimțit puternic și în sectorul de afaceri. Lipsa forței de muncă a avut un impact secundar asupra industriei – împiedicând funcționarea incubatoarelor, a fabricilor de furaje și a fabricilor de prelucrare.

Pentru țările cu venituri mici, blocajele au avut efecte dezastruoase asupra muncitorilor din sectorul fructelor de mare. Deoarece lucrătorii din sectorul fructelor de mare din țările cu venituri mici tind să fie ocazionali sau să lucreze pe cont propriu, restricțiile de circulație au însemnat adesea că aceștia nu au putut lucra, ceea ce a dus la creșteri semnificative ale statisticilor privind șomajul. Șomajul susținut a cauzat, de asemenea, o scădere a veniturilor gospodăriilor, ceea ce a restrâns și mai mult puterea de cumpărare.

Partea de producție a sectorului fructelor de mare se confruntă, de asemenea, cu efecte de ordin secundar din partea celorlalte verigi din lanțul de aprovizionare. Restricțiile la import au însemnat că unii piscicultori nu au putut avea acces la stocurile de puiet, problemele legate de distribuție și de cerere au avut un impact negativ asupra vânzărilor și a marjelor de profit, iar închiderile s-au tradus prin lipsa de forță de muncă.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp