fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Perspectivele industriei în 2021: Optimism pe fondul perturbărilor

dispozitiv de îndoiat

Perspectivele pentru industria prelucrătoare rămân foarte încurajatoare, pe măsură ce economiile globale continuă să se redreseze în urma pandemiei. Cu toate acestea, întreruperile cauzate de penurie, problemele de transport, ecologizarea sectoarelor și problemele comerciale vor necesita pricepere din partea producătorilor pentru a profita de îmbunătățirea perspectivelor cererii.

Pandemia a fost cu adevărat o cursă sălbatică pentru sectorul producției. În zona euro, producția industrială a scăzut cu -28,7%, variind de la -6,9% în Finlanda la -43,7% în Italia. Scăderea a fost cauzată de scăderea rapidă a cererii, de problemele lanțului de aprovizionare din cauza restricțiilor pandemiei și din cauza închiderii a fabricilor. Un șoc pentru cerere și ofertă, fără precedent și care s-a produs în același timp.

Investițiile s-au prăbușit, deoarece capacitățile au fost reduse în urma izbucnirii virusului la nivel mondial.

Există diferențe mari între sectoare. Producția e diferită în comparație cu perioada de dinaintea pandemiei: producția de electronice este cu 44% peste nivelurile din februarie 2020, în timp ce producția auto este încă cu 26% mai mică.

În cazul UE, producţia de energie a scăzut cu 2% de la o lună la alta, producţia de bunuri de folosinţă imediată a scăzut cu 1,7%, iar producţia de bunuri de capital a scăzut cu 1,6%, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a crescut cu 1,5%.

În ritm anual, luna mai 2021 comparativ cu luna mai 2020, producţia industrială a crescut cu 20,5% în zona euro şi cu 21,2% în UE.

Creşterea de două cifre a producţiei industriale în UE în ritm anual în luna mai s-a datorat în special unei creşteri de 39,1% a producţiei de bunuri de folosinţă îndelungată, urmată de o creştere de 29,6% a producţiei de bunuri de capital şi unei creşteri de 24,2% a producţiei de bunuri intermediare.

Sectorul electronicelor a profitat enorm de pe urma trecerii la munca de acasă, în timp ce industria auto suferă din cauza lipsei de cipuri care limitează oferta în perioadele de cerere mare. Alte penurii nu au provocat scăderi atât de pronunțate ale producției.

Chiar dacă cel mai mare șoc economic provocat de pandemie pare să fi trecut, perturbările continuă și este probabil să rămână cu noi până în 2022.

Producătorii se așteaptă să profite de pe urma redresării globale pe măsură ce pandemia se retrage. Acest lucru ilustrează faptul că, în ciuda tuturor perturbărilor pentru producători, perspectivele rămân foarte bune.

Mai mult de o treime dintre întreprinderi raportează în prezent forța de muncă și echipamentele ca factori care le limitează producția, dintre care 22,8% sunt reprezentate de echipamente.

Privind piețele europene mai mari, se observă o redresare puternică a producției în Turcia și Polonia, țări cu o tendință de creștere puternică înainte de pandemie.

Se așteaptă ca Germania să aibă o redresare mai slabă pentru 2021 din cauza problemelor continue ale lanțului de aprovizionare care afectează în mod disproporționat producția auto, care este mai mare în Germania decât în majoritatea celorlalte țări.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp