fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Revenirea rapidă a prețurilor mondiale ale produselor alimentare

alimente preț

Prețurile mondiale ale produselor alimentare de bază au înregistrat o revenire rapidă în august, după două luni consecutive de declin, datorită creșterii puternice a cotațiilor internaționale ale zahărului, grâului și uleiurilor vegetale, a anunțat astăzi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Indicele FAO al prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 127,4 puncte în august, în creștere cu 3,1% față de iulie și cu 32,9% față de aceeași lună din 2020. Indicele urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale produselor alimentare de bază comercializate în mod obișnuit.

Indicele FAO al prețurilor zahărului a crescut cu 9,6% față de iulie, împins în sus de îngrijorările legate de pagubele produse de îngheț la culturile din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume.

Indicele FAO al prețurilor uleiurilor vegetale a crescut cu 6,7% în august, prețurile internaționale ale uleiului de palmier revenind la maxime istorice din cauza îngrijorărilor prelungite legate de producția sub potențial și a reducerii stocurilor rezultate în Malazia. Cotațiile pentru uleiul de rapiță și de floarea-soarelui au crescut, de asemenea,.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a fost în medie cu 3,4% mai mare în august decât în iulie. Prețurile mondiale ale grâului au crescut cu 8,8 la sută din cauza așteptărilor reduse privind recolta în mai multe țări exportatoare importante. Prețurile la porumb, în schimb, au scăzut cu 0,9 la sută, deoarece perspectivele de producție îmbunătățite în Argentina, Uniunea Europeană și Ucraina au moderat previziunile de producție reduse în Brazilia și Statele Unite ale Americii. Prețurile internaționale ale orezului au rămas pe o traiectorie descendentă.

Indicele FAO al prețurilor la carne a crescut ușor în august, deoarece achizițiile puternice din China au susținut prețurile la carnea de ovine și bovine, iar cererea solidă de importuri din Asia de Est și Orientul Mijlociu a susținut prețurile la carnea de pasăre. În schimb, prețurile la carnea de porc au scăzut din cauza scăderii continue a achizițiilor din China și a cererii interne slabe din Europa.

Indicele FAO al prețurilor produselor lactate a scăzut ușor față de luna iulie, deoarece cotațiile internaționale pentru laptele praf au scăzut pe fondul unei cereri slabe de importuri la nivel mondial și al creșterii sezoniere a disponibilităților de export în Oceania, ceea ce a mai mult decât compensat creșterea prețurilor la unt și brânză.

Producția mondială de cereale în 2021 este prognozată să ajungă la 2 788 de milioane de tone, în creștere cu 0,7% față de anul precedent, dar sub așteptările din iulie, potrivit noului raport al FAO privind oferta și cererea de cereale.

Producția mondială de grâu este acum așteptată să se contracte cu 0,7 la sută, până la 769,5 milioane de tone în acest an, datorită, în principal, impactului negativ al condițiilor de secetă prelungită din America de Nord, precum și a vremii nefavorabile din Kazahstan și Federația Rusă.

Producția mondială de cereale păioase este prognozată să crească cu 1,3% în 2021, până la 1 499 milioane de tone, chiar și în condițiile în care se așteaptă ca producția din Brazilia să se contracte. Producția mondială de orez este văzută în creștere cu 0,9% de la an la an pentru a atinge un maxim istoric de 519 milioane de tone.

FAO preconizează acum că utilizarea mondială a cerealelor în 2021 și 2022 va crește cu 1,4 la sută față de anul de comercializare precedent, ajungând la 2 809 milioane de tone, susținută de o creștere puternică a utilizării furajelor, precum și de un consum alimentar mai mare. Prognoza din iulie pentru stocurile mondiale de cereale până la închiderea sezoanelor din 2022 a fost redusă la 809 milioane de tone, o scădere de 0,9 la sută față de nivelurile inițiale.

Stocurile mondiale de orez sunt pe cale să atingă al doilea cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, în timp ce vremea uscată este de așteptat să comprime stocurile de grâu – stocurile finale din Statele Unite ale Americii ajungând la un minim al ultimilor opt ani, iar cele din Canada coborând la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani. În general, se preconizează că raportul stocurile mondiale de cereale se vor situa la 28,1%, în scădere față de 29,9% în 2021 și 2022.

Comerțul mondial cu cereale este acum așteptat să scadă în 2021și 2022, contractându-se cu 1,3 la sută, la 466 milioane de tone, scăderile prevăzute pentru grâu și cereale secundare compensând o creștere a comerțului mondial cu orez.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp