fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Producția de cherestea a ajuns la 187 de miliarde de dolari în 2020 la nivel global, estimată în prețuri de export

lemn

Scumpirile la materii prime au ajuns şi pe piaţa lemnului, astfel că jucătorii din România care folosesc această resursă în businessurile lor spun că întâmpină probleme majore. Afectată este mai ales producţia de mobilă, unde, spun oficialii din industrie, riscul este închiderea fabricilor. Preţul la lemn este astăzi de trei-patru ori mai mare faţă de vara anului trecut.

Firmele de construcții se confruntă cu o problemă care încă nu are soluție: prețurile la materialele de construcții au crescut considerabil în ultima perioadă. Consiliul Concurenței a demarat o investigație în iulie, dar acum, în septembrie, antreprenorii resimt puternic scumpirile în proiecte și pe șantiere.

Magazinele online de bricolaj din România au mărit, în ultimul an, prețurile la principalele categorii de produse cu până la 300%.

Lemnul ar fi înregistrat o creștere medie a prețului, de aproape 16% în iulie 2021 față de aceeași perioadă a anului 2020, fiind cea mai mare scumpire a unui produs utilizat în construcții.

În Rusia, cel mai mare exportator mondial, prețurile lemnului de pe piața internă au explodat în al doilea trimestru al acestui an și au atins cea mai mare valoare în luna iunie. Această creștere a fost cauzată de o penurie de cherestea în interiorul țării din cauza creșterii rapide a exporturilor, în special către China.

Pentru a ține în frâu prețurile de pe piața internă, guvernul rus a implementat taxe de export de 10% pentru cheresteaua de rășinoase și lemnul brut de esență tare din iulie până în decembrie 2021. Acest lucru ar putea duce la scăderea exporturilor din țară. Rusia reprezintă 52% din importurile de cherestea în China și aproximativ 21% din livrările către Egipt. Ca urmare a noilor reglementări, furnizorii alternativi și-ar putea consolida poziția pe piețele externe cheie ale Rusiei.

În 2020, la nivel mondial au fost produși aproximativ 503 milioane de metri cubi de lemn de cherestea; cu o creștere de +2,3% față de cifrele din 2019. În termeni valorici, producția de cherestea a ajuns la 187 miliarde de dolari în 2020, estimată în prețuri de export. Valoarea totală a producției a crescut cu o rată medie anuală de +5,0% din 2012 până în 2020.

Țările cu cele mai mari volume de producție de cherestea în 2020 au fost China (99 milioane de metri cubi), SUA (82 milioane de metri cubi) și Rusia (46 milioane de metri cubi), cu o cotă combinată de 45% din producția globală. În 2020, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în China, în timp ce producția de cherestea pentru ceilalți lideri mondiali a înregistrat ritmuri de creștere mai modeste.

În 2020, exporturile globale de lemn tăiat au fost estimate la 177 milioane de metri cubi, stabilizându-se la cifrele din 2019. În termeni valorici, exporturile de cherestea s-au redus modest, ajungând la 37,4 miliarde de dolari  în 2020.

În 2020, Rusia (35 milioane de metri cubi) și Canada (31 milioane de metri cubi) au fost cei mai mari exportatori de cherestea din lume, constituind împreună 38% din totalul exporturilor. Suedia (16 milioane de metri cubi) a ocupat următoarea poziție în clasament, urmată de Germania (12 milioane de metri cubi) și Finlanda (8,7 milioane de metri cubi). Toate aceste țări au deținut împreună o cotă de aproximativ 21% din totalul exporturilor. Următorii exportatori – Austria (7,4 milioane de metri cubi), SUA (6,5 milioane de metri cubi), Belarus (5,8 milioane de metri cubi), Letonia (4,5 milioane de metri cubi), Thailanda (4,2 milioane de metri cubi), Ucraina (4,2 milioane de metri cubi), Brazilia (3,6 milioane de metri cubi) și Chile (3,3 milioane de metri cubi) – au deținut împreună 22% din totalul exporturilor.

Din punct de vedere valoric, cele mai mari țări furnizoare de cherestea la nivel mondial au fost Canada (7,8 miliarde de dolari), Rusia (4,8 miliarde de dolari) și Suedia (3,4 miliarde de dolari), reprezentând împreună 43% din exporturile globale. Statele Unite, Germania, Finlanda, Austria, Austria, Thailanda, Letonia, Brazilia, Chile, Ucraina și Belarus au rămas ceva mai în urmă, reprezentând împreună alte 34%.

Prețul mediu de export al lemnului de cherestea s-a situat la 211 dolari pe metru cub în 2020, reducându-se cu -1,9% față de anul precedent. Prețurile au variat simțitor în funcție de țara de origine; țara cu cel mai mare preț a fost SUA (396 de dolari pe metru cub), în timp ce Belarus (102 dolari pe metru cub) a fost printre cele mai mici. În 2020, cea mai notabilă rată de creștere în ceea ce privește prețurile a fost atinsă de SUA, în timp ce ceilalți lideri mondiali au înregistrat ritmuri de creștere mai modeste.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp