fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Anul economic 2020

Anul economic 2020

Anul 2020 a fost unul destul de dificil din punct de vedere economic. Pandemia de COVID-19 și seceta severă din acest an au lovit dur în economie, zeci de întreprinderi fiind în prag de faliment, iar nivelul sărăciei atingând cote îngrijorătoare. Acest lucru a luat pe nepregătite autoritățile care de mai mulți ani se află într-o izolare internațională. Experții nu au prognoze optimiste nici pentru anul viitor din cauza incertitudinii legate de evoluția pandemiei de COVID-19.

Să trecem la un rezumat din anul 2020:

Ianuarie 2020

În București sunt 1,4 milioane de autoturisme înmatriculate la 1,8 milioane de locuitori.

Prea multe mașini în orașe, prezintă un studiu realizat de către PwC Digital Auto Report. Parcul auto din România a crescut la peste 8,2 milioane vehicule în 2018, însă infrastructura rutieră nu ţine pasul, se arată în studiul realizat în luna ianuarie de PwC Digital Auto Report. În București sunt 1,4 milioane de mașini înmatriculate oficial, la care se adaugă cele aflate în tranzit. Potrivit datelor INS, populația Bucureștiului este de 1,8 milioane de locuitori, ceea ce ar însemna o raportare aproximativă de o mașină la un locuitor. Trendul european este ca oamenii să dețină mai puține mașini în proprietate personală și să folosească mai mult transportul alternativ. 

Regulile pentru comerțul online s-au schimbat de anul acesta.

Fără reduceri și recenzii false pe site-urile de comerț online. Uniunea Europeană a adoptat în luna ianuarie un nou set de reguli, cu scopul de a apăra mai bine drepturile consumatorilor. Dacă sunt victimele unor practici comerciale ilegale, clienții vor putea fi despăgubiți, iar vânzătorii vor fi amendați. Noile reguli trebuie incluse în legislația națională în termen de doi ani.

Facebook ia atitudine la epidemia de coronavirus și aduce modificări rețelei sociale

Facebook va elimina știrile și teoriile false despre coronavirus dacă acestea riscă să le facă rău celor care le cred, a anunțat compania. Politica se aplică rețelelor sociale Facebook și Instagram și include dezinformările despre leacuri false sau metode false de prevenție, precum și informațiile care induc utilizatorii în eroare în privința resurselor medicale disponibile. Totodată, hashtag-urile folosite pentru a promova dezinformările pe Instagram vor fi blocate sau restricționate. Compania Facebook a fost de acord în trecut să limiteze extinderea dezinformărilor în materie de sănătate, cum ar fi teoriile conspiraționiste împotriva vaccinării, însă eliminarea completă a conținutului are loc foarte rar. Facebook are o politică prin care elimină conținut dacă acesta riscă să provoace vătămări corporale.

Februarie 2020

Salariul mediu a sporit cu 161 de lei

Salariul mediu net din economie a crescut în februarie cu 161 de lei (5,1%)  la 3.340 de lei, potrivit Institutului Național de Statistică. Cele mai mari salarii au fost înregistrate în sectorul IT, unde câştigul mediu net a fost de 7.689 de lei. Salariul mediu brut în economie a fost de 5.465 de lei, cu 269 de lei (5,2%) mai mare decât în luna noiembrie. Totuşi au fost înregistrate şi creşteri ale producţiei şi încasări mai mari la companii care au dus la creşteri de salarii.

Cum și-a mărit Jeff Bezos averea cu 13 miliarde dolari în doar câteva minute

Cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, proprietarul Amazon, și-a sporit averea cu peste 13 miliarde de dolari, în doar câteva minute, după ce compania pe care o deține a raportat rezultate financiare pe ultimul trimestrul din 2019 ce au fost mult peste estimările de la Wall Street.

Amazon a raportat un profit de 6,47 de dolari/acțiune la venituri totale de 87,44 miliarde de dolari în trimestrul patru din 2019. Analiștii se așteptau la venituri de 85,97 de miliarde și un profit pe acțiune de 4,05 dolari/titlu. Rezultatul este cu mult peste veniturile de 72,38 miliarde de dolari din trimestrul patru din 2018, cât și peste veniturile din trimestrul precedent: 69,98 miliarde de dolari. În consecință, acțiunile Amazon.com Inc. au crescut cu 12%, la 2.100 de dolari. La cotația actuală a celei mai mari companii de e-commerce din SUA, averea netă a lui Jeff Bezos a crescut cu 13,2 miliarde de dolari și a ajuns la aproximativ 129,5 miliarde de dolari, potrivit indicelului Bloomberg Billionaires.

Apartamentele se vor scumpi cu 20% anul acesta

Prețurile apartamentelor ar urma să se majoreze cu până la 20 de procente. Estimarea vine chiar de la dezvoltatorii imobiliari. Și în 2019, apartamentele s-au scumpit considerabil în unele orașe. În acest moment, cele mai scumpe locuințe sunt în Cluj-Napoca, în București și în Timișoara. În Cluj-Napoca, prețul unui metru pătrat a crescut de la 1450 de euro la 1700 de euro.

În București, prețul mediu a ajuns în doar câteva luni la peste 1400 de euro, de la 1382 de euro. Și în Timișoara vorbim despre prețuri mai mari pe piața imobiliară. Aici, într-un complex nou, un metru pătrat costă acum 1390 de euro. Iar la începutul anului trecut, costa 1250 de euro.

Cele mai ieftine locuințe sunt în Iași. Aici, preţurile apartamentelor noi au crescut cu puțin peste un procent. Metrul pătrat mediu costă aproximativ o mie de euro.

O nouă problemă descoperită la avioanele Boeing ”arestate” la sol după prăbușirile în care au murit 346 de oameni

Compania Boeing se confruntă cu o nouă problemă, după ce resturi de materiale au fost găsite în rezervoarele de combustibil ale unor noi avioane Boeing 737 Max, care urmau să fie livrate liniilor aeriene.

Șeful programului Boeing 737 le-a spus angajaților că descoperirea este „complet inacceptabilă”, informează BBC. Un purtător de cuvânt al companiei a spus că această problemă nu ar trebui să întârzie întoarcerea aeronavelor 737 Max în aer. Această nouă problemă a apărut în timp ce modelul 737 Max este consemnat la sol după cele două prăbușiri petrecute în decurs de doar câteva luni, incidente în care au murit aproape 350 de oameni.

Teama de coronavirus duce la scăderea euro. Investitorii mizează pe dolari

Moneda euro a înregistrat o scădere în raport cu dolarul american, iar cotația dolarului australian a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani. Răspândirea rapidă a coronavirusului Covid-19 în afara Chinei și apariția unor focare în Europa i-a determinat pe investitori să mizeze pe dolarul SUA, relatează Reuters.

Martie 2020

Și petrolul s-a „virusat”: se ieftinește brusc

Petrolul se ieftinește abrupt și a ajuns la cele mai reduse cotații din decembrie 2018. Prețul pentru Brent a coborât la 52 de dolari pe baril, în timp ce peste ocean referința americană s-a dus la 47 de dolari.

Compania care deține berea Corona a afișat pierderi de 170 de milioane de dolari din cauza coronavirusului

Anheuser-Busch In Bev deține unele dintre cele mai cunoscute mărci de bere din lume, între care Budweiser, Stella Artois, Beck’s și Corona. în ultimele două luni, de când coronavirusul s-a răspândit în toată China, compania a înregistrat pierderi de 170 milioane de dolari, în perioada în care erau așteptate vânzări record prilejuite de sărbătorirea anului nou chinezesc.

Cât de tare i-a sărăcit coronavirusul pe marii miliardari ai planetei

Averea combinată a celor mai bogaţi 500 de oameni din întreaga lume a scăzut cu 444 miliarde de dolari în ultima săptămână, pe măsură ce epidemia de coronavirus a continuat să se extindă și a afectat pieţele bursiere din întreaga lume.

Potrivit Bloomberg Billionaires Index, cei mai bogaţi oameni ai planetei (Jeff Bezos, Bill Gates şi Bernard Arnault) au suferit cele mai mari pierderi. Astfel, averea lor combinată a scăzut cu aproape 30 de miliarde de dolari. Pe locul patru în topul pierderilor este Elon Musk, a cărui avere s-a diminuat cu nouă miliarde de dolari, după ce acţiunile companiei sale Tesla Inc. au scăzut.

Indicele bursier american Dow Jones Industrial Average a pierdut peste 12%, cea mai gravă scădere înregistrată în decursul unei săptămâni după criza financiară din 2008.

Aprilie 2020

Fiat Chrysler opreștre patru fabrici în Italia din cauza epidemiei de coronavirus

Constructorul Fiat Chrysler va reduce producția și va închide temporar patru fabrici din Italia, pe măsură ce epidemia de coronavirus se extinde în a opta economie a lumii, informează CNN. Decizia companiei vine după ce guvernul italian a introdus restricții asupra circulației și adunărilor publice pentru a limita efectele epidemiei Covid19 provenite din China.

Cea mai mare companie aeriană low cost din lume ar putea opri toate avioanele la sol

Compania Ryanair nu respinge posibilitatea ca întreaga sa flotă de aeronave să fie reţinută la sol în următoarea perioadă din cauza restricţiilor de călătorie impuse de statele europene pentru a stopa răspândirea coronavirusului în Europa, arată un comunicat de presă a companiei. Ryanair încearcă să îşi reducă cheltuielile şi să asigure lichiditatea companiei prin reţinerea la sol a aeronavelor excedentare, limitarea cheltuielilor de investiţii şi oprirea angajărilor de personal. Compania le va cere angajaţilor să îşi ia concediu voluntar, va suspenda unele contracte de muncă şi va reduce programul şi plăţile.

Economia Chinei se luptă cu o situație în care nu s-a mai aflat de 30 de ani

Producţia industrială a Chinei a înregistrat în primele patru luni din acest an cel mai semnificativ declin din ultimii 30 de ani, deoarece efectele negative ale pandemiei de coronavirus şi măsurile stricte luate pentru a ţine sub control răspândirea virusului au perturbat semnificativ a doua mare economie mondială, informează Reuters. Producţia industrială a Chinei a scăzut peste aşteptări, cu 13,5%, în perioada ianuarie-aprilie 2020, comparativ cu primele patru luni din 2019, cel mai redus nivel din ianuarie 1990, când Reuters a început publicarea datelor. În decembrie, producţia industrială a crescut cu 6,9%.

72% dintre investitorii străini din România nu au plan de risc pentru această situaţie

Peste 70% dintre companiile românești nu sunt pregătite pentru situații precum epidemia de coronavirus. Majoritatea firmelor din România se așteaptă la consecințe economice negative în următoarea perioadă, de la aprovizionare, la creșteri de prețuri și blocaj financiar. Epidemia de COVID-19 reprezintă un test fără precedent pentru economia românească. Potrivit unui barometru realizat prin chestionarea a 300 de companii, 72% dintre investitori au declarat că nu au un plan de risc pentru o asemenea situație, în timp ce doar 11% au afirmat că au dezvoltat un plan de continuitate al afacerii.

Mai 2020

Domeniile care s-ar putea îmbunătăți odată cu această criză sanitară

Nevoia accesului la servicii de sănătate şi educaţie de calitate va deveni o prioritate pentru consumatori şi, drept consecinţă, pentru companii şi, mai ales, autorităţile din statele cele mai afectate de această epidemie. Industria de IT obţine un impuls semnificativ de a dezvolta produse şi soluţii care să facă viaţă oamenilor mai uşoară, mai eficientă, mai sănătoasă, astfel determinând revoluţia tehnologică să capete imboldul de care avea nevoie pentru a trece la următoarea etapă de dezvoltare. Industria de telecomunicaţii este, de asemenea, una dintre marile câştigătoare întrucât nevoia oamenilor de internet rapid, oriunde, oricând este acum mai mare că niciodată, arată un comunicat al XTB România.

Sunt şanse ridicate să se observe, pe termen mediu, o creştere a preocupării pentru un mediu curat şi sustenablitate în business cu consecinţe pozitive asupra calităţii aerului, apei, dar şi produselor alimentare, băuturilor, produselor de îngrijire personală sau cosmeticelor.

Înmatriculările de firme au scăzut cu peste o treime în primul trimestru, față de 2019

Numărul de înmatriculări de firme (persoane fizice şi juridice) a scăzut cu mai mult de o treime în primul trimestru din 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului anunțate în luna mai 2020. În primele trei luni din 2020 au fost înmatriculate 27 129 de firme, față de 42 034 în primul trimestru din 2019, ceea ce reprezintă o scădere de 35,46%.

Iunie 2020

Volumul interacțiunilor online cu administrațiile locale a sporit de 12 ori în acest an

Pandemia de coronavirus grăbește digitalizarea administrației locale din România, potrivit unui studiu al unei companii IT. Astfel, numărul românilor care și-au făcut în acest an un cont pentru comunicarea cu statul român a crescut de 6 ori, iar numărul interacțiunilor este de 12 ori mai mare. Numărul contribuabililor care au ales, în timpul pandemiei, să-și deschidă conturi online pentru a gestiona relația cu administrațiile locale a crescut de 6 ori în 2020, față de aceeași perioadă din 2019.

Omul care a produs succesul Google pleacă din companie după 19 ani

Omul care a făcut Google mare pleacă din companie, după 19 ani. Eric Schmidt a renunţat şi la ultima poziţie, una cu rol marginal, de consilier tehnic. Eric Schmidt a condus Google timp de 16 ani ca președinte executiv și în urmă cu trei ani s-a retras din poziția decizională. El a preluat compania când aceasta era doar un mic start-up. A fost adus de finanțatori ca să-i supervizeze pe cei doi puști care puseseră bazele Google, Larry Page şi Sergey Brin.

Iulie 2020

Comisia Europeană, previziuni: Economia României va scădea cu 6% în 2020 și va reveni pe creştere în 2021

Economia României va înregistra o scădere semnificativă de 6% în 2020, conform previziunilor economice din vara anului 2020, publicate marţi de Comisia Europeană. Nivelul scăderii este similar cu cel prognozat în luna mai de Executivul comunitar. Abia în 2021 România va înregistra creștere economică.

Elon Musk a ajuns mai bogat decât Warren Buffet

Elon Musk este mai bogat decât Warren Buffet, potrivit Indexului miliardarilor făcut de Bloomberg. Averea sud-africanului a crescut după ce acțiunile Tesla s-au apreciat cu 11 la sută și au ajuns la un nou record istoric. Elon Musk a ajuns la 70,6 miliarde de dolari, ceea ce îl pune pe locul 7 în clasamentul Bloomberg. Pe de altă parte, Warren Buffet a donat săptămâna aceasta acțiuni de aproape 3 miliarde de dolari, iar averea sa a scăzut la 69,2 miliarde de dolari.

România, amendată de UE pentru întârzierea legilor referitoare la spălarea banilor

România trebuie să plătească trei milioane de euro Comisiei Europene, după ce a întârziat transpunerea legislației privind combaterea spălării banilor. Decizia a fost luată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. România a adoptat legislația cerută de Uniunea Europeană cu mai bine de doi ani întârziere față de termenul stabilit de Comisia Europeană, vara lui 2017. 

August 2020

UE investeşte 2,2 miliarde euro în 140 de proiecte-cheie de transport. Investițiile din România care vor primi finanțare

Comisia Europeană a anunţat că va sprijini redresarea economică în toate statele membre prin injectarea a aproape 2,2 miliarde euro în 140 de proiecte-cheie de transport. În România, printre proiectele selectate se află modernizarea mai multor linii de cale ferată.

În cazul României, printre proiectele selectate se numără modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti Nord – Aeroportul Internaţional Henri Coandă (lucrări), modernizarea liniei de cale ferată Apahida – Suceava (studiu de fezabilitate), modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti – Craiova (studiu de fezabilitate) şi modernizarea liniei de cale ferată Coşlariu – Cluj-Napoca (studiu de fezabilitate).

Una dintre cele mai vechi afaceri de pe internet a fost vândută cu 9 miliarde $

Gigantul eBay şi-a vândut afacerea de anunţuri de mică publicitate pentru 9,2 miliarde de dolari. Noul proprietar este compania norvegiană Adevinta, cel mai mare actor din sectorul digital,scrie CNN. Ca parte a tranzacției, eBay va primi 2,5 miliarde de dolari, numerar, și 540 de milioane de acțiuni Adevinta. Acest lucru va oferi eBay expunerea continuă la activitatea clasificată, generând în același timp venituri.

Septembrie 2020

Adevărata criză economică va lovi la sfârșitul anului, avertizează analiștii economici

Adevarata criză economică provocată de pandemie ne va lovi abia la finalul anului. Este avertismentul analiștilor economici, care spun că executivul ar trebui să aplice cât mai rapid măsurile de sprijin adoptate în ședințele de guvern. Multe afaceri s-au închis deja definitiv, ceea ce înseamnă că multe persoane au rămas fără un loc de muncă. Iar pentru românii care și-au amânat ratele sau pentru companiile care au amânat plata taxelor, sfârșitul acestui an va fi foarte împovărat. Analiștii economici trag un semnal de alarmă și spun că adevarata criză generată de pandemia de coronavirus se va resimți abia la iarnă. Tot atunci se va vedea și impactul majorarii pensiilor și alocațiilor.

Industria a crescut cu 20% după starea de urgență. Cifra de afaceri a scăzut în primele șase luni cu 14%

Cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă) a scăzut cu 14% în primele opt luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2019, ca urmare a scăderii industriei extractive (-15,2%) şi industriei prelucrătoare (-14%), potrivit datelor publicate miercuri de INS. Cifra de afaceri din industrie a crescut în august, după încetarea stării de urgență, cu peste 20%, datorită acestor sectoare.

Pe marile grupe industriale, scăderi ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (-31,5%), industria bunurilor de capital (-21,2%), industria bunurilor intermediare (-9,0%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-6,9%) şi industria bunurilor de uz curent (-2,9%).

Octombrie 2020

Coșul minim pentru un trai decent va fi recalculat, pentru prima oară după 20 de ani

Salariul minim pe economie se schimbă de anul viitor, iar formula de calcul va fi una nouă, pentru că politica salarială va fi stabilită pe baza coșului minim de consum pentru un trai decent. 

Acest coș cuprinde nu doar alimente, ci și produse de igienă, precum hârtie igienică, pastă de dinți, săpun, obiecte vestimentare, de uz casnic, cheltuieli cu locuința și nu numai. Sunt luate în considerare inclusiv ieșirile în oraș și vacanțele.  Calculul trebuie să îl facă Institutul Național de Statistică, iar reprezentanții instituției spun ca coșul minim de consum pentru un trai decent nu se poate socoti repede pentru că operațiunea presupune cooperarea și cu alte instituții, printre care Institutul de Cercetare a Calității Vieții. 

Pandemia și criza nu i-au speriat: Românii au cumpărat sute de Porsche, Bentley, Rolls-Royce, Ferrari și Lamborghini

Aproape 300 de astfel de mașini au fost înmatriculate în România, arată datele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

În septembrie a fost înmatriculat un model Bentley în România, dar numărul total de la începutul anului este de 13 unități. Totodată, au fost înmatriculate două modele Ferrari (14 de la începutul anului), 3 Lamborghini (24 de la începutul anului), 3 Maserati (8 unități de la începutul anului), 26 de Porsche (228 de la începutul anului) și 1 Rolls-Royce (6 de la începutul anului).

Noiembrie 2020

Comisia Europeană vrea să crească producția de energie eoliană de 25 de ori până în 2050. În Marea Neagră ar putea fi instalate turbine eoliene

Comisia Europeană își propune ca, pentru a ajunge la neutralitate climatică până în 2050, statele membre UE să crească producția de energie eoliană offshore de 25 de ori, adică de la nivelul actual de 12 GW la un nivel de cel puțin 60 GW până în 2030 și de 300 GW până în 2050. Pentru a atinge acest obiectiv, Comisia estimează că vor fi necesare investiții de aproape 800 de miliarde de euro.

Turismul montan și ski pe timp de pandemie. Gondolele și telecabinele ar putea circula la capacitate redusă și cu geamurile deschise

Comisia de Turism Intern şi Incoming a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) a discutat, recent, cu reprezentanţii primăriilor staţiunilor montane despre un plan de măsuri de siguranţă sanitară a turiştilor în staţiunile de schi din România, în contextul pandemiei de COVID-19, conform unui comunicat al ANAT.  Se propune ca la instalaţiile de cablu închise, telecabine şi gondole, să se reducă capacitatea şi să fie ventilate corespunzător prin deschiderea geamurilor. De asemenea, acestea vor fi dezinfectate periodic.

Decembrie 2020

Vremea mai rece decât de obicei scumpeşte energia şi gazele naturale în Europa

Vremea mai rece decât de obicei pentru această perioadă care se instalează în Europa va da probabil un al doilea impuls pieţelor de gaze naturale şi energie electrică de la începutul sezonului de încălzire, scrie Bloomberg.

Preţul energiei se majorează deoarece traderii se aşteaptă ca restricţiile să crească cererea de energie pentru încălzire. De asemenea, frigul creşte speranţa că, după căldurile record din 2019, temperaturile din această iarnă se vor apropia de mediile ultimilor 30 de ani.

Falimentul marilor branduri de modă din Marea Britanie lasă fără comenzi peste 50 de fabrici din România

Falimentul marilor branduri de modă din Marea Britanie şi închiderea a sute de magazine lasă fără comenzi peste 50 de fabrici din România cu 10.000 de salariaţi.

Grupurile britanice de modă Debenhams şi Arcadia – care deţine printre altele TopShop – au anunţat probleme financiare majore şi intrarea în faliment şi respectiv insolvenţă.

România era unul dintre principalii furnizori ai grupului Debenhams, circa 4% din produsele din magazine purtând pecetea “made in România”, conform celor mai recente date.

 

Lasă un răspuns

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp