fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Cetățenii străini mai supracalificați pentru un job în UE decât cetățenii europeni

Aplicare la locul de muncă

În Uniunea Europeană, cetățenii străini erau mai predispuși să fie supracalificați: rata de supracalificare în 2019 pentru cetățenii naționali a fost de 20,8%, comparativ cu 33,4% pentru cetățenii din alte state membre ale UE și 43,8% pentru cetățenii din afara UE.  În 2019, femeile au fost mai deschise de a fi supracalificate decât bărbații, indiferent de cetățenia lor: a existat o diferență de gen de 1,6 puncte procentuale, arată datele Eurostat.

Persoanele care au mulți ani de experiență profesională sunt refuzaţi pentru că ar fi supracalificaţi. Principalele motive invocate de angajatori atunci când refuză un om supracalificat pentru jobul respectiv sunt ori că se va plictisi, ori că așteptările salariale nu vor fi îndeplinite.

Cetățenii străini pentru a fi angajați sunt mai predispuși decât cetățenii naționali să fie supracalificați pentru un loc de muncă: rata de supracalificare a UE în 2019 a fost de 44% pentru cetățenii din afara UE și de 33% pentru cetățenii din alte state membre ale UE, comparativ cu 21% pentru cetățeni ei.

Cea mai mare valoare a cetățenilor extracalificați din afara UE a fost înscrisă în Grecia (78%), urmată de Italia (68%) și Spania (62%).

Iar pentru cetățenii a statelor membre ale UE, cea mai mare valoare a lucrătorilor supracalificați s-a înregistrat în Italia, Spania și Cipru (fiecare 50%).

În toate statele membre ale UE, ponderea cetățenilor naționali supracalificați a fost cea mai mare în 2019 în Spania (35%), urmată de Grecia (32%) și Cipru (31%).

Luxemburgul a prezentat cele mai mici rate de supracalificare în 2019, în pofida cetățeniei lucrătorilor; cu 4% pentru cetățenii supracalificați, 5% pentru cetățenii altor state membre ale UE și 8% pentru cetățenii din afara UE.

Cea mai mare deviație dintre statele membre pentru care sunt disponibile date s-a înregistrat în Italia (32,4 puncte procentuale), urmat de Cipru (19,2 puncte procentuale) și Irlanda (18,7 puncte procentuale).

Iar cele mai mici date, sub 2 puncte procentuale, au fost observate în Franța, Belgia și Luxemburg. Doar în Cehia, rata de supracalificare pentru cetățenii altor state membre ale UE a fost mai mică decât rata pentru cetățenii naționali.

Datele pentru România sunt disponibile doar pentru cetățenii români.

O comparație a ratelor de supracalificare între sexe arată că în 2019, femeile din UE erau mai predispuse de a fi supracalificate decât bărbații, indiferent de cetățenia lor.

Ratele de supracalificare a femeilor în rândul cetățenilor naționali au fost cu 1,6 puncte procentuale mai mari decât cele pentru bărbați; diferența dintre sexe a fost mai mare pentru cetățenii din alte state membre ale UE și pentru cetățenii din afara UE (4,9 puncte procentuale și respectiv 6,9 puncte procentuale).

În ceea ce privește comparația pe grupe de vârstă, în 2019 în UE, ratele de supracalificare pentru cetățenii săi și cetățenii din alte state membre ale UE au fost, în general, mai mari în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 20-34 de ani.

Rata de supracalificare pentru cetățenii mai tineri a fost cu 5,4 puncte procentuale mai mare decât rata corespunzătoare pentru cetățenii în vârstă.

Pentru cetățenii altor state membre ale UE, acest decalaj a fost mai mic, cu 1,4 puncte procentuale.

În schimb, rata de supracalificare a cetățenilor  în afara UE a fost mai mare în rândul persoanelor în vârstă decât în ​​cazul persoanelor mai tinere, o diferență de 7,9 puncte procentuale.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp