Indicele FAO al valorii alimentelor a crescut cu o rată anuală uimitoare de 31% în octombrie. Indicele FMI privind produsele alimentare și băuturile de bază a crescut cu aceeași rată. În termeni reali, după luarea în considerare a inflației, prețurile internaționale la produsele alimentare de bază sunt de fapt mai mari decât vârfurile din 2008 și 2011, chiar înainte de protestele din primăvara arabă, care au fost parțial atribuite la creșterea prețurilor la alimente.
Ministrul polonez al agriculturii a fost unul dintre cei care au avertizat în ultima vreme cu privire la un „dezastru al prețurilor la alimente”. În cel mai rău caz, creșterea prețurilor la alimente, combinată cu creșterea prețurilor la energie, ar putea pune în pericol mijloacele de trai a zeci de milioane de oameni din întreaga lume, chiar în momentul în care lumea iese din cea mai gravă pandemie.
În realitate, în economiile dezvoltate, împreună cu Franța și Japonia, prețurile pe care le plătesc cumpărătorii au crescut doar cu aproximativ un procent în septembrie, în timp ce prețurile alimentelor pentru clienți au scăzut cu adevărat în China, Elveția și Belgia.
Deși creșterile de prețuri la alimente sunt mai mici în lumea dezvoltată, cumpărătorii simt totuși presiunea, în mod semnificativ cei cu cele mai restrânse bugete. Prețurile la alimente au crescut cu aproape 2% în zona euro, ajungând la mai mult de 4% în SUA.
Indicele FAO al prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 133,2 puncte în octombrie 2021, în creștere cu 3,9 puncte (3,0%) față de septembrie și cu 31,8 puncte (31,3%) față de octombrie 2020. După ce a crescut timp de trei luni consecutive, indicele s-a situat în octombrie la cel mai ridicat nivel din iulie 2011. Cea mai recentă creștere de la o lună la alta a fost determinată, în principal, de menținerea prețurilor mondiale ale uleiurilor vegetale și ale cerealelor.
Indicele FAO al prețurilor la cereale a înregistrat o medie de 137,1 puncte în octombrie, în creștere cu 4,3 puncte (3,2%) față de septembrie și cu 25,1 puncte (22,4%) peste nivelul de acum un an. Prețurile internaționale ale tuturor cerealelor majore au crescut de la o lună la alta.
Prețurile mondiale ale grâului au continuat să crească pentru a patra lună consecutiv, înregistrând o nouă creștere de 5 procente în octombrie, pentru a se situa cu 38,3 procente mai sus de la an la an și atingând cel mai ridicat nivel din noiembrie 2012.
Dintre cerealele secundare, prețurile internaționale ale orzului au crescut cel mai mult în octombrie, susținute de cererea puternică, de perspectivele de producție reduse și de creșterile de preț de pe alte piețe. 4Prețurile mondiale ale porumbului s-au consolidat, de asemenea, susținute de creșterile de pe piețele energetice.
De asemenea, prețurile internaționale la orez au continuat să crească în luna octombrie, deși începutul recoltei principale în diferiți furnizori asiatici a limitat creșterile.
Indicele FAO al prețurilor uleiurilor vegetale a înregistrat o medie de 184,8 puncte în octombrie, în creștere cu 16,3 puncte (sau 9,6%) de la o lună la alta și marcând un maxim istoric. Creșterea a fost determinată de cotațiile mai ferme ale prețurilor pentru uleiurile de palmier, soia, floarea-soarelui și rapiță. Prețurile internaționale la uleiul de palmier au crescut pentru a patra lună consecutivă în octombrie. Între timp, prețurile mondiale ale uleiurilor de palmier, de soia și de floarea-soarelui au fost susținute de revigorarea cererii mondiale de importuri.
Indicele FAO al prețurilor produselor lactate a înregistrat o medie de 120,7 puncte în octombrie, în creștere cu 2,6 puncte (2,2%) față de septembrie și cu 16,2 puncte (15,5%) peste nivelul înregistrat în luna corespunzătoare din urmă cu un an. În octombrie, cotațiile internaționale ale prețurilor la unt, lapte praf degresat și lapte praf integral au crescut puternic pentru a doua lună consecutiv, susținute de cererea fermă de importuri la nivel mondial, pe fondul eforturilor cumpărătorilor de a se aproviziona pentru a constitui stocuri. De asemenea, ofertele de lapte scăzute din punct de vedere sezonier și stocurile restrânse din Europa, precum și un început mai lent decât se anticipase anterior al noului sezon de producție de lapte în Oceania au sprijinit prețurile mondiale ale laptelui. În schimb, prețurile brânzeturilor au rămas în mare parte stabile, deoarece livrările de la principalii producători au fost suficiente pentru a satisface cererea mondială de importuri.
Indicele FAO al prețurilor la carne a înregistrat o medie de 112,1 puncte în octombrie, în scădere cu 0,8 puncte (0,7 % ) față de valoarea sa revizuită din septembrie, marcând astfel a treia scădere lunară, deși este încă cu 20,3 puncte (22,1 % ) peste valoarea sa din luna corespunzătoare a anului trecut. Prețurile la carnea de bovine au scăzut, de asemenea, reflectând o scădere bruscă a cotațiilor pentru livrările din Brazilia, pe fondul incertitudinilor de pe piață legate de suspendarea importurilor de către principalii săi parteneri comerciali din cauza temerilor legate de boala vacii nebune. În schimb, cotațiile cărnii de pasăre au crescut, stimulate de cererea globală ridicată, în timp ce expansiunea producției a rămas slabă din cauza costurilor ridicate ale furajelor și a focarelor de gripă aviară, în special în Europa. Prețurile mondiale la carnea de ovine au crescut, de asemenea, ușor din cauza limitării continue a ofertei din Oceania, din cauza cererii ridicate pentru refacerea efectivelor.
Indicele FAO al prețului zahărului a înregistrat o medie de 119,1 puncte în octombrie, în scădere cu 2,1 puncte (1,8%) față de septembrie, marcând prima scădere după șase creșteri lunare consecutive. Cotațiile internaționale ale zahărului au rămas, totuși, cu peste 40 la sută peste nivelurile din aceeași lună a anului trecut, susținute în principal de îngrijorările legate de perspectivele de reducere a producției în Brazilia. Recenta scădere lunară a prețurilor internaționale la zahăr a fost declanșată de cererea limitată de importuri la nivel mondial.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată