
Economia începe să dea semne de revenire, iar acest lucru este relevat de creșterea înregistrată de afacerile din comerțul cu ridicata. În ianuarie 2021, comparativ cu ianuarie 2020, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, a crescut per ansamblu cu 5,4%, redă INS.
În această marjă, s-au consemnat creşteri ale cifrei de afaceri în: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+12,4%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+11,1%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+9,5%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9,3%) şi comerţul cu ridicata nespecializat (+9,2%).
Totuși, în intervalul analizat, scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-10,8%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-5,6%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-0,1%), arată sursa menționată.
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 3,6% în ianuarie 2021 vs ianuarie 2020.
INS redă față de luna decembrie a anului trecut, în ianuarie 2021, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, fără a lua în calcul comerţul cu autovehicule şi motociclete, a scăzut ca serie brută cu 18,7%, ca urmare a activităţilor din: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-29%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-26,3%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-25,6%), comerţul cu ridicata nespecializat (-20,2%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-19,6%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-17,2%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-15,7%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-13,8%).
În schimb, afacerile din acelaşi domeniu de activitate, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, au crescut, pe ansamblu, cu 0,1%, raportat la perioada de referinţă.
Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de întreprindere în perioada de referință, provenite atât din activitatea principală, cât și din activitățile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA și veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată