Peste 9,5 milioane de persoane ocupau în trimestrul trei din 2020 o funcție de conducere în Uniunea Europeană, 6,2 milioane fiind bărbați și 3,3 milioane femei, indică datele Eurostat. România este pe primele locuri în Uniunea Europeană în ce privește numărul femeilor aflate în poziții cheie de management, atât în companiile cu capital străin, cât și în cele românești.
Femeile reprezintă aproape jumătate din toate persoanele angajate din UE (46%), însă în cazul funcțiilor de conducere ele sunt subreprezentate, doar 34% dintre femei ocupând astfel de poziții. Totuși, această pondere a crescut gradual, de la mai puțin de 30% în trimestrul doi din 2002.
În rândul statelor membre, cea mai ridicată pondere a femeilor în funcții de conducere se înregistra în trimestrul trei din 2020 în:
- Letonia (45%);
- Polonia (44%)
- Bulgaria, Ungaria, Slovenia și Suedia (toate cu 42%);
- Irlanda (38%);
- Finlanda și România (37%).
La polul opus, aproximativ un sfert dintre femei ocupau o poziție managerială în Croația (24%), Olanda (26%) și Cipru (27%).
La cealaltă extremă, apărem în toate statisticile negre legate de violența asupra femeilor, gradul de sărăcie, lipsa accesului la educație și la servicii medicale de sănătate.
În România sunt deja mai multe femei care au absolvit studii universitare de lungă durată în comparație cu bărbații. În jur de 15% din populația României are studii universitate, procent aproape la jumătate față de media UE. Eurostat arată că 16,5% dintre femei au absolvit o facultate, în comparație cu 14,2% dintre bărbați.
Nivelul de reprezentare a femeilor în Parlamentul European a crescut încet, dar constant, în ultimii 35 de ani (de la 16% în 1979 la 37% în 2014). Totuși, femeile rămân subreprezentate în funcțiile de membri și vicepreședinți ai PE (3 din 14). Femeile ocupă 33 % dintre posturile administrative de nivel 1 și 39% dintre posturile administrative de nivel 2 și ocupă 32% dintre posturile de comisari, în timp ce la Banca Centrală Europeană, postul de guvernator nu a mai fost ocupat de o femeie din 2010.
La Curtea Europeană de Justiție s‑a înregistrat o ușoară creștere a procentului de judecătoare începând cu 2008 (de la 11% la 15%), spre deosebire de Tribunalul de Primă Instanță, unde s‑a înregistrat o scădere de la 44% la 22%.
În UE, femeile nu ocupă decât un sfert dintre posturile de nivel inferior și superior din ministere; ele ocupă 50% dintre toate posturile ministeriale în doar două state membre și 40% dintre aceste posturi în alte trei state membre.
În perioada 2008-2020, procentul de femei care au deținut funcții ministeriale specifice a suferit modificări. În 2020, femeile ocupau mai puține posturi de bază (de la 24% la 19%) și socio-culturale (de la 40% la 38%) și mai multe posturi ministeriale în sectorul economic (de la 17% la 24%) și de infrastructură (de la 24% la 25%.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată