fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Lipsa globală de cipuri începe să afecteze industria smartphone-urilor

telefon

Până în prezent, telefoanele inteligente au fost în mare parte protejate de lipsa cipurilor, deoarece marii producători au avut în stocare componente esențiale. Directorul general al Apple a avertizat că limitările în aprovizionarea cu siliciu vor afecta vânzările de iPhone, precum și alte produse precum iPad. Producătorii mai mici, cum ar fi Lenovo și TCL din China și HMD Global din Finlanda, vor suporta probabil cea mai mare parte a penuriei.

O penurie globală de cipuri de calculator a afectat totul, de la automobile la console de jocuri video. Și se pare că smartphone-urile sunt următoarele pe listă.

Semiconductorii au devenit lipsă în acest an, din mai multe motive, inclusiv închiderea fabricilor ca urmare a pandemiei și a cererii crescute de electronice de consum.

Producătorii de automobile au fost afectați în special de această penurie, companii precum General Motors și Ford reducând sau chiar oprind producția anumitor vehicule.

Până în prezent, telefoanele inteligente au fost în mare parte protejate de consecințe, datorită faptului că producători precum Apple și Samsung și-au făcut stocuri de componente esențiale.

Industria auto nu funcționează la aceeași cadență ca și afacerea smartphone-urilor. S-a văzut problemele mai încet decât cei de la smartphone-uri.

Constructorii auto se bazează pe cipuri mai mari și mai vechi, în timp ce producătorii de telefoane folosesc cele mai recente procesoare.  Telefoanele inteligente sunt vândute în volume mult mai mari decât vehiculele, ceea ce le face un client preferat al furnizorilor.

Companiile producătoare de smartphone-uri nu și-au redus cererea de cipuri așa cum a făcut sectorul auto când s-au așteptat la o scădere a cererii de mașini la începutul pandemiei.

Companiile producătoare de smartphone-uri au beneficiat de capacitatea suplimentară lăsată în urmă de companiile din domeniul auto, ceea ce a făcut ca sectorul auto să se confrunte cu o penurie de cipuri atunci când cererea de mașini a crescut mai repede decât anticipau.

Cu toate acestea, producătorii de telefoane mobile încep acum să resimtă impactul penuriei globale de cipuri.

Acum că sectorul auto și altele recuperează scăderea și încep să recupereze capacitatea la care renunțaseră, există o concurență pentru aprovizionarea cu semiconductori. Acest lucru a creat o presiune asupra ofertei de cipuri pentru smartphone-uri.

Cererea pentru smartphone-uri a scăzut în 2020, pe măsură ce pandemia făcea ravagii, vânzările scăzând cu 12,5%. Cererea respectivă și-a revenit rapid în acest an, pe măsură ce mai multe țări au ridicat restricțiile de blocare a Covid. Gartner spune că vânzările globale de smartphone-uri au crescut cu 26% în primul trimestru.

Producătorii mai mici, cum ar fi Lenovo și TCL din China și HMD Global din Finlanda, sunt cei care probabil se luptă cu oferta, a adăugat Wood.

Lipsa cipurilor este o realitate cu care se confruntă fiecare companie tehnologică majoră, iar Apple este în vârful lanțului trofic. Samsung pare cea care se află sub un impact mai mare.

În martie, compania a declarat că există un dezechilibru grav între cererea și oferta de cipuri în sectorul IT și că ar putea să renunțe la lansarea următorului său telefon Galaxy Note.

Samsung a declarat săptămâna trecută că a înregistrat un salt de 54% al profitului în al doilea trimestru, ca urmare a creșterii prețurilor cipurilor. Compania a prognozat o revenire a pieței de telefonie mobilă la nivelurile de dinaintea pandemiei, dar a avertizat că o penurie de cipuri fără memorie reprezintă un risc pentru previziunile sale.

În ceea ce privește impactul general asupra smartphone-urilor, se așteaptă ca penuria să taie 10% din previziunile de producție ale producătorilor de dispozitive.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp