fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Piața de birouri din București cunoaște cel mai bun trimestru din ultimii 6 ani

birou

Al doilea trimestru din 2021 aduce primul semn puternic de revigorare a pieței de birouri din ultimele 18 luni. Activitatea totală a pieței de închiriere de birouri înregistrată în București, România, a fost marcată de creștere, atât față de primul trimestru, cât și față de anul precedent. În plus, Bucureștiul se află din nou pe radarul companiilor din domeniul tehnologiei și fintech în căutare de noi oportunități.

 Peste 70.000 metri pătrați au fost închiriați în București în al doilea trimestru din 2021.  47% dintre aceste tranzacții au reprezentat renegocieri și prelungiri ale contractelor existente, împărțind practic comportamentul chiriașilor în două direcții clare – cei cu nevoi de stabilitate, reflectate în decizia de a prelungi durata contractelor de închiriere, și chiriașii în creștere, care au nevoie de spații suplimentare indiferent de contextul global.  

Toate aceste tranzacții au avut loc în clădiri noi, construite după 2005, subliniind astfel preferința chiriașilor pentru calitate și stoc nou.

Noile contracte de închiriere (53% din totalul tranzacțiilor) au fost semnate de companii care au decis fie să își mute birourile în căutarea unei clădiri noi, cu specificații tehnice mai bune, fie să deschidă birouri noi, amenajate de la zero, în funcție de propriile nevoi.

Sectorul medical (30%), alături de cel tehnologic (24%) și cel al serviciilor profesionale (20%) au fost principalele motoare ale cererii de noi birouri.

Cele mai multe tranzacții semnate în al doilea trimestru au avut loc în clădiri existente sau în proiecte în construcție care urmează să fie livrate până la sfârșitul anului 2021. Acest lucru reafirmă, într-un context normal de piață, interesul chiriașilor de a-și asigura din timp spații de birouri, ca parte a strategiilor lor de resurse umane.

Se așteaptă ca în 2021 să fie finalizată o suprafață totală de 275.000 metri pătrați de clădiri de birouri clasa A, cu 80% mai mult față de 2020. Creșterea reflectă reluarea lucrărilor de construcție, întrucât dezvoltatorii doresc să aibă un produs atunci când piața își va reveni pe deplin.

60% din suprafața nou livrată în 2021 este deja preînchiriată, ceea ce dovedește, pe de o parte, interesul tot mai mare al chiriașilor pentru astfel de tranzacții, în funcție de strategia lor de dezvoltare pe termen mediu și lung, de nevoia lor de a avea un birou personalizat, la cheie. Pe de altă parte, cifrele reflectă înțelegerea de către chiriași a procesului de preînchiriere, în special a condițiilor comerciale care pot fi cu 30-40% mai avantajoase.

Noile proiecte ocupă o zonă diversificată care lărgește în mod natural cartierele clasice de birouri din București.

Ocupanții de birouri se vor întoarce în mediul lor de lucru cu noi nevoi și aspirații, în sfera securității, dar mai ales a libertății de mișcare.

În anii următori, se așteaptă criterii mai îndrăznețe în fișele de evaluare a clădirilor, de la zona în care se află, la suprafețe de balcoane și terase, la facilități de acces precum prize de încărcare pentru vehicule electrice, posibilitatea angajaților de a împărți un singur loc de parcare.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp