fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Lira sterlină – în cădere liberă. Bariere majore rămân în calea unui acord post-Brexit

Lira sterlină scade de la maximele atinse recent în raport cu dolarul, în contextul în care Marea Britanie și UE nu reușesc să depășească divergențele, ceea ce aduce din nou în prim-plan posibilitatea unui Brexit fără acord.

Lira a scăzut cu circa 0,8% față de moneda americană, până la 1,3472 dolari, în contextul în care negociatorii Brexit au avertizat vineri că între UE și Marea Britanie rămân divergențe majore, în condițiile în care perioada de tranziție post-Brexit expiră pe 31 decembrie.

După ce negociatorul Marii Britanii a descris negocierile ca fiind „blocate”, negociatorul UE a declarat vineri că un acord poate fi încă semnat. Potrivit lui Michael Barnier, negociatorul șef al UE, premierul britanic va fi nevoit să mențină accesul în zonele de pescuit pentru statele UE dacă păstrarea condițiilor comerciale favorabile.

Neînțelegerile care persistă între cele două părți sunt legate în special de drepturile pentru pescuit.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat că există încă „obstacole majore” în calea unui acord, iar depășirea divergențelor este o provocare.

Totodată,Parlamentul European a stabilit un termen limită pentru semnarea acordului post-Brexit dintre Marea Britanie și UE. Negociatorii mai au la dispoziție doar două zile pantru încheierea unui acord.

Lira sterlină a urcat recent la maxime ale ultimilor 2 ani în raport cu dolarul,pe fondul optimismului din piețe privind semnarea unui acord comercial între UE și Marea Britanie. Cele două tabere au decis, weekendul trecut, să extindă termenul limită pentru încheierea unui acord post-Brexit, însă neînțelegerile persistă.

 

Lasă un răspuns

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp