fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie merge la prăbușirea burselor europene

Noua tulpină de coronavirus atacă şi economia. Pieţele bursiere înscriu scăderi, iar lira sterlină se subapreciază. Acţiunile de pe bursele europene au scăzut cu 3%, luni şi instabilitatea a crescut în toate clasele de active, în timp ce o nouă tulpină de coronavirus cu răspândire cu până la 70% mai mare descoperită în Marea Britanie riscă să distrugă optimismul pieţelor cu privire la o revenire a creşterii economice, redă Reuters.

O scădere de peste 5% a acțiunilor companiilor de turism a dus la o scădere a burselor europene, deoarece răspândirea rapidă a unei noi tulpini de coronavirus a forțat restricții dure în Anglia și interdicții de călătorie din multe țări.

Indicele european STOXX 600 a arătat un declin cu 1,9%, după ce Marea Britanie a ordonat o carantină severă și și-a schimbat planurile de a slăbi restricțiile cu ocazia Crăciunului, în condițiile în care noua tulpină este cu până la 70% contagioasă.

Indicele londonez FTSE a scăzut cu 1,1%, în timp ce lira sterlină s-a scufundat. Apariţia noii tulpine care vine şi peste îngrijorările cu privire la lipsa unui acord comercial post-Brexit înainte de termenul limită din 31 decembrie, a dus la scădere de 2,5% a lirei în raport cu dolarul.

Indicele german DAX a scăzut cu peste 3%, CAC 40 din Paris cu 3,13% iar AEX din Amsterdam inregistra un minus, la ora transmiterii știrii, de 3,01%.

La București, indicele BET avea o scădere de 1,53%.

Canada, precum și Germania, Italia și Olanda, au dispus suspendarea zborurilor din Marea Britanie, în timp ce interdicția Franței includea și transportatorii de mărfuri.

Acțiunile companiilor de turism și divertisment aveau cea mai proastă zi din ultimele trei luni, cu IAG, proprietarul British Airways, transportatorul Lufthansa și compania de turism Tui pierzând între 5,8% și 9%. Operatorul de croazieră Carnival Corp a pierdut 6,4%.

Pe măsură ce prețurile la țiței au scăzut, companiile BP, Total și Royal Dutch Shell au pierdut între 3,9% și 5,4% din valoarea acțiunilor.

Îngrijorările legate de noua tulpină de virus au eliminat posibilele efecte ale acordului din Congresul american privind un pachet de ajutor fiscal în valoare de 900 miliarde de dolari, care va fi votat luni.

În schimb, acțiunile de la Frankfurt ale BioNtech au crescut cu 4,6%.

Vaccinurile ar trebui să fie în continuare eficiente împotriva noii tulpini au spus oamenii de știință.

 

Lasă un răspuns

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp