
Orange- cel mai mare grup francez de telecomunicaţii, a anunţat vânzarea unei părţi din activele sale fixe din Franţa unei asociații formate din trei investitori, pentru aproximativ 1,30 miliarde de euro, transmite Reuters.
Pentru prima dată compania cu sediul la Paris, care a vândut de asemenea majoritatea turnurilor sale de telefonie mobilă din Europa, pentru a-şi îmbunătăţi situaţia financiară, a anunţat vânzarea unei părţi din reţeaua în bandă largă din Franţa, un activ valoros.
Decizia vine pe fondul investiţiilor masive pe care trebuie să le realizeze industria de telecomunicaţii pentru a furniza reţele în bandă largă modernizate în Europa şi pentru tehnologia 5G.
Orange a anunţat într-un comunicat că a fost de acord să vândă 50% din Orange Concessions, un vehicul care include unele active din reţeaua franceză de fibră optică, către La Banque des Territoires, compania de asigurări CNP Assurances şi EDF Invest.
Tranzacţia evaluează Orange la 2,675 miliarde de euro. Cantitatea acoperă aproximativ 4,5 milioane de conexiuni în reţeaua de fibră optică (fibră până acasă) în zonele rurale din Franţa.
Anunţul Orange vine după decizii similare ale altor firme europene care vor să-şi vândă reţelele mobile în urma cererii sporite din partea unor investitori, cum ar fi firma americană privată equity KKR şi compania spaniolă de infrastructură telecom Cellnex.
Orange, fostul France Telecom, este unul din cei mai mari operatori de telecomunicaţii din lume, fiind prezent în 26 de ţări, inclusiv în România.
Datele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii publicate arată că peste 945.000 de numere de telefon au fost portate în România, în 2020, fiind înregistrată în cazul numerelor de telefonie mobilă.
Media lunară de portări pentru anul trecut este scădere faţă de 2019, respectiv de la 79.902 la 78.766 de portări.
Statistica oficială relevă că 873.519 de utilizatori de telefonie mobilă şi-au schimbat furnizorul în 2020. Cei mai mulţi utilizatori (377.536) au optat pentru reţeaua RCS & RDS, în timp ce Telekom Romania Communications a primit prin portare 141.795 de utilizatori, Vodafone (133.158), Orange (125.633) şi Telekom Romania Mobile Communications (95.375).
- Un jucător mic cu ambiții mari – Business Microcredit obține ratingul ESG A
- Tabloul general al pieței muncii în România în 2025: piața e tensionată, dar plină de oportunități
- Primii ani sub lupă: Cum organiza controlul ANAF în debutul unui business românesc
- Beneficii salariale deductibile în 2025: ce pot oferi angajatorii fără să fie împovărați de taxe suplimentare
- Impozite și contribuții pentru munca remote din afara României: ce riscuri sunt
- Ce înseamnă și cum aplici regula de minimis în finanțările startup-urilor
- Cum îți optimizezi legal taxele dacă ești PFA sau SRL în IT în 2025