fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Pandemia continuă să distrugă principalele sectoare ale economiei

Coronavirus economie

Pandemia a lovit o economie ce deja era în declin. După creșterea semnificativă de la sfârșitul anului 2019 și agravată de pandemie, activitatea economică a scăzut în primele trei trimestre ale anului 2020, acest lucru fiind determinat în primul rând de reducerea cheltuielilor pentru consum ale gospodăriilor și a variației stocurilor, potrivit Băncii Mondiale.

În ultimul raport al Ministerului Muncii cifra numărul contractelor suspendate a ajuns la 1.005.552, din care peste 292.000 în industria prelucrătoare, peste 196.000 în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, restul de peste 100.000 în hoteluri şi restaurante.

Peste 209.851 contracte de muncă  sunt încetate în comerţ, industrie prelucrătoare şi construcţii.

Potrivit unui studiu realizat de Banca Mondială, cele mai afectate domenii  de către criza sanitară sunt comerțul, HoReCa, industrie, transporturi și agricultura.

Domeniul turistic a fost grav afectat de restricțiile severe impuse circulației și deplasărilor din cauza epidemiei provocate de coronavirus turismul, transporturile și domeniul ospitalității și al restaurantelor sunt doar primele sectoare lovite dur de criza provocată de noul coronavirus.

Reprezentanții HoReCa susțin că pierderile din anul trecut sunt estimate la 3 miliarde de euro, aproape 1 miliard de euro reprezentând pierderea suferită de hotelieri. Experții susțin că jumătate dintre angajații HoReCa riscă să rămână fără locuri de muncă, dacă restaurantele nu se vor deschide.

Peste 250 de hoteluri şi pensiuni  şi-au încetat activitatea anul trecut. Majoritatea de 2-3 stele, conform INS. Cele mai afectate hoteluri sunt cele din staţiunile balneare, care au în continuare centrele spa şi de tratament închise, dar şi hotelurile dedicate turismului de business, care în această perioada au un grad de ocupaţie de 10-15%. Cu un asemenea procent nu se pot susţine pentru mult timp.

În intervalul ianuarie – octombrie 2020, potrivit INS, sosirile în România au scăzut cu 40,4%, iar plecările cu 42.7%. Dacă anul trecut numărul soririlor și plecărilor a fost de 11.036.333, în primele zece luni din acest an, ele s-au situat la 4.459.923.

Comerțul exterior a fost la fel afectat de criza coronavirus. Reducerea cererii externe din partea principalilor parteneri ai României a rezultat în scăderea exporturilor, iar micșorarea consumului a dus la scăderea importurilor.

În ianuarie-noiembrie 2020, exporturile s-au redus cu 11 %, iar importurile cu 7,7 %. De asemenea, în ianuarie-iunie 2020 volumul investițiilor a scăzut cu aproape jumătate față de aceeași perioadă a anului 2019.

Primăvara, secetoasă și cu înghețuri, a afectat grav afacerile agricole din României, iar pandemia care s-a suprapus, a blocat și volumul exporturilor.

Seceta din vara 2020 a afectat puternic una din principalele ramuri ale economiei – agricultura. Condițiile climaterice nefavorabile au determinat scăderea esențială a volumului producției agricole, astfel că doar în ianuarie-septembrie 2020 acesta s-a micșorat cu 25,3%.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp