fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Poziția UE în comerțul mondial în cifre în ultimii ani

export

UE s-a ocupat întotdeauna de promovarea comerțului: nu numai prin eliminarea barierelor din calea comerțului între țările UE, ci și prin încurajarea altor țări să facă comerț cu UE. În 2018, exporturile UE au reprezentat 15,6 % din exporturile globale, iar importurile UE 13,9 %, ceea ce face ca UE să fie unul dintre cei mai mari actori comerciali la nivel mondial, alături de SUA și China.

În prezent, UE are aproximativ 130 de acorduri comerciale în vigoare, în curs de adoptare sau în curs de adoptare ori de negociere.

Acordurile comerciale nu reprezintă doar o oportunitate de a reduce tarifele, ci și de a-i determina pe partenerii noștri să recunoască standardele de calitate și siguranță ale UE și să respecte produsele cu denumire de origine protejată. Acest lucru este foarte important, deoarece produsele alimentare europene se bucură de o reputație mondială de excelență și tradiție.

UE se folosește de acordurile comerciale pentru a stabili standarde în materie de mediu și de muncă, de exemplu pentru a evita importul de produse fabricate prin munca copiilor.

Cel mai recent acord comercial al UE semnat a fost cel cu Vietnam în 2020, pe care Parlamentul l-a adoptat în februarie 2020, dar multe altele sunt în curs de negociere.

Firmele europene beneficiază nu numai de economiile de scară pe care le presupune conexiunea la cea mai mare piață unică din lume, ci și de acordurile comerciale care permit întreprinderilor din UE să exporte multe dintre serviciile și bunurile lor.

Firmele străine care doresc să exporte în UE trebuie să respecte aceleași standarde ridicate ca și firmele locale, astfel încât nu există riscul unei concurențe neloiale din partea unor întreprinderi din afara UE care fac economii.

Exporturile UE au scăzut mai puțin decât importurile și, prin urmare, balanța comercială a crescut de la 192 de miliarde EUR în 2019 la 217 miliarde EUR în 2020, o creștere semnificativă în raport cu 2019 (+191 miliarde EUR). Principalul partener al UE pentru exporturi în 2020 și 2021 a fost Statele Unite, iar pentru importuri, China în 2020 și Regatul Unit în 2021.

Statele Unite au rămas cea mai frecventă destinație pentru bunurile exportate din UE în 2020, cu o pondere de 18,3 %. Regatul Unit a fost a doua cea mai mare destinație pentru exporturile UE (14,4 % din totalul UE), urmată de China (10,5 %).

Comerțul cu țările din afara UE a dus la crearea a milioane de locuri de muncă în Europa. Comisia Europeană a estimat că, în 2017, aproximativ 36 de milioane de locuri de muncă au fost legate de comerțul cu țările din afara UE. Faptul că se află pe aceeași piață unică a dus, de asemenea, la intensificarea schimburilor comerciale între țările UE.

În plus, importul de bunuri și servicii din afara UE a obligat companiile europene să fie mai competitive, oferind în același timp consumatorilor mai multe opțiuni și prețuri mai mici. O cincime din locurile de muncă susținute de exporturi se află într-un alt stat membru decât cel care exportă.

În plus, importul de bunuri și servicii din afara UE a obligat întreprinderile europene să fie mai competitive, oferind în același timp consumatorilor mai multe opțiuni și prețuri mai mici.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp