fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Preţul grâului se ridică puternic după ce Rusia surprinde cu o majorare de taxe

Recoltă grâu

Cotația grâului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani la Bursa de la Chicago, după ce principalul exportator, Rusia, a informat că plănuiește să majoreze taxa la exporturile de grâu până la 50 de euro pe tonă, de la 1 martie și până la 30 iunie, ceea ce ar putea face grâul provenit din alte țări mai atractiv pentru cumpărători, transmite Reuters.

Măsurile din Rusia, combinate cu reducerea furnizării în alte regiuni și majorarea cererii în China, au ajutat deja la o creștere semnificativă a prețurilor la grâne. Aceste evoluții pun presiuni suplimentare asupra marilor importatori, cum a fi Egiptul, care achiziționează anual cantități ridicate de grâu rusesc, deoarece prețul tinde să fie mai redus decât din alte surse.

La bursa de la Chicago, contractul futures la grâu a urcat la cel mai ridicat nivel din 2014, iar la Paris cotația acestuia este în grafic pentru a înscrie cel mai semnificativ avans săptămânal din ultimii patru ani, 

Chiar dacă Australia, unul din cei mai mari exportatori mondiali de grâu, a înscris recolte agricole bune, Rusia joacă un rol foarte important în furnizarea pe plan global, iar grânele sale încă vor fi necesare spre sfârșitul sezonului, apreciază Andree Defois, președintele companiei de consultanță consultant Strategie Grains.

Mai devreme, analiștii au decis că măsurile protecționiste i-ar putea determina pe fermierii ruși să amâne vânzările până când restricțiile sunt ridicate, la finalul sezonului, ceea ce va pune și mai multă presiune pe livrările globale de grâu.

Compania de consultanță SovEcon și-a redus luna trecută estimările pentru exporturile din acest sezon cu 11%.

Săptămâna trecută, ministrul Economiei, Maxim Reshetnikov a anunțat că Rusia intenționează să majoreze taxa la exporturile de grâu până la 50 de euro pe tonă, de la 1 martie si pana la 30 iunie, ca urmare a recomandărilor unei comisii ministeriale. „Decizia este destinată în principal protejării intereselor pieței interne, pentru asigurarea necesităților interne și prevenirii riscurilor unor noi majorări de prețuri”, a precizat Reshetnikov.

Propunerea prezentată vineri reprezintă o înăsprire a măsurilor aprobate în luna decembrie de Guvernul de la Moscova, dupa ce președintele Vladimir Putin a criticat majorarea prețurilor la alimente.

În ultimii 20 de ani, Rusia a trecut de la o țară dependentă de importurile de grâu la una care este responsabilă pentru o cincime din vânzările mondiale, grație solului fertil care produce recolte mari la prețuri atractive.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp