fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Prognoza INS pentru activitățile economice în perioada martie-mai 2021

Creștere Economie

Institutul Național de Statistică prognozează pentru perioada martie- mai 2021 o creștere moderată a activității în industria prelucrătoare și comerțul cu amănuntul. Pe piața muncii va fi o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare și servicii. O creștere a prețurilor în comerțul cu amănuntul și construcții a fost în prognoza realizată de INS.

În cadrul anchetei realizate în luna martie 2021, managerii din industria prelucrătoare prognozează pentru următoarele trei luni creștere semnificativă a volumului producţiei aproximativ 9%.

 Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va înregistra creștere accentuată de peste 41%, în timp ce pentru activitatea de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte se va înregistra scădere de sub 18%. Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul fiind de 1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni aproape 11%.

Potrivit prognozei din luna martie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei de 23%. Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi de 8%.

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora de 17%.

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere moderată a activităţii economice de 6%. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate de 4%.

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi peste 12%. Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul de 31%.

Conform estimărilor din luna martie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere moderată în următoarele trei luni de 9%. În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi de 1%. Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate de 3%.

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp