fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Prognoză optimistă a FMI privind producția economică globală

Diagramă

Perspectivele de înrăutăţire a actualei crize rămân substanţiale, avertizează FMI, chiar dacă presiunile financiare sistemice şi pagubele economice asociate pe termen lung au fost în mare parte evitate, după ce guvernele au adoptat măsuri fiscale de aproximativ 16.000 de miliarde de dolari.

Producţia economică globală ar urma să fie cu aproximativ 3% mai scăzută în 2024 decât se estima înaintea pandemiei de coronavirus, se arată într-o postare publicată de Fondului Monetar Internaţional.Totuși, impactul pe termen mediu nu va fi atât de sever ca în timpul crizei financiare globale din 2008 – 2009, susține FMI.

Instituţia financiară avertizează că economia mondial continuă să se confrunte cu incertitudini excepţionale şi noile valuri de infecţii şi noile variate reprezintă riscuri, iar activitatea economică pe plan global va rămâne sub nivelul previzionat anul trecut, înaintea pandemiei. Aproape 90 de milioane de persoane vor cădea probabil sub pragul de sărăcie extremă în perioada 2020-2021, pandemia ştergând progresele realizate în ultimele două decenii în privinţa eradicării sărăciei, iar nivelul şomajului este în creştere.

Drumul spre redresare rămâne dificil, în special pentru ţările cu resurse fiscale limitate.

Spre deosebire de ce s-a întâmplat în timpul crizei financiare globale din 2008 – 2009, pieţele emergente şi cele în curs de dezvoltare ar urma să se confrunte cu efecte negative mai profunde decât economiile avansate, iar cele mai mari pierderi ar urma să se înregistreze în rândul ţărilor cu venituri scăzute, apreciază FMI.

Economiile care sunt mult mai dependente de turism sau unde industria ospitalităţii şi sectorul de retail au o prezenţă importantă se vor confrunta cu pierderi mai consistente. Este cazul insulelor din Caraibe şi Pacific, precizează instituţia financiară.

Șocul provocat de pandemie ar putea avea un impact mai ridicat asupra pieţei forţei de muncă pe termen mediu şi lung, iar unele sectoare ar putea fi afectate permanent.

Productivitatea ar putea avea de suferit în urma scăderii concurenţei, dacă firmele dominante îşi extind influenţa şi îşi majorează cota de piaţă, avertizează FMI.

În 6 aprilie, Fondul Monetar Internaţional va publica estimările actualizate privind evoluţia economiei mondiale în 2021 şi în 2022.

FMI va îmbunătăţi prognoza privind creşterea PIB-ului global de 5,5% în 2021 şi de 4,2% în 2022, pentru a reflecta măsurile suplimentare de sprijin adoptate în SUA şi perspectivele redresării în urma succesului campaniei de vaccinare din alte state avansate.

Pentru acest an, FMI se aşteaptă la o creştere de 5,5%, mai mult cu 0,3 puncte procentuale faţă de prognoza din octombrie. SUA, cea mai mare economie mondială, ar urma să înregistreze un avans de 5,1% în 2021, în timp ce PIB-ul Chinei ar urma să crească anul acesta cu 8,1% şi cu 5,6% în 2022.

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp