fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

România a importat 2 zile la rând, aproximativ 1.900 MW de energie electrică

Energia electrică România

Sectorul de electricitate din România a trecut cu bine peste perioada mai friguroasă din ultimele zile, chiar dacă nivelul consumului s-a apropiat de maximul ultimilor 5 ani, asta și ca urmare a importurilor efectuate, potrivit OPCOM.

Marți este ultima zi cu temperaturi scăzute din această perioadă, după care vremea, cel puțin pe termen scurt, urmează a se încâlzi. Sunt prognozate temperaturi maxime de peste 10 grade în zilele următoare.

Evoluția raportului dintre producție și consum de luni seară și marți dimineață, ultima perioadă cu temperaturi scăzute, a fost una semnificativă.

Consumul a fost unul destul de ridicat, de peste 9.700 MW, cu 200 MW sub maximul ultimilor 5 ani, înregistrat în ianuarie 2017, și cu peste 2.300 MW sub recordul istoric. Producția s-a situat în perioadele de vârf la 8.000-8.5000 de MW, ceea ce a făcut ca importurile să ajungă și la peste 1.900 MW (marți dimineață la ora 9,37).

România, însă, nu doar a importat în aceste zile electricitate din toate statele vecine, ci a și exportat.

Astfel, în urmă cu numai 3 zile, pe 16 ianuarie, potrivit OPCOM, ca urmare a semnării a peste 4.300 de contracte pe piața spot, România nu numai că a importat, ci a și exportat energie în acea zi.

Cota de piață a tranzacțiilor efectuate pe piața intrazilnică, piață spot care funcționează în regim cuplat cu alte 21 de țări europene, a atins pe 16 ianuarie un nivel record, de 9,43%.

Potrivit OPCOM, pe 16 ianuarie, volumul zilnic tranzacționat transfrontalier (export) a fost de 15,9 GWh.

Cu toate acestea, potrivit datelor Transelectrica, în total, România a fost importator net de energie pe 16 ianuarie, de-abia în noaptea dintre 16 și 17 ianuarie fiind efectuat export de energie, care a ajuns și la 1.100 MW.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp