fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Economia Chinei a crescut peste așteptări

China

Produsul Intern Brut al Chinei s-a ridicat cu 2,3% anul trecut, arată datele oficiale publicate, statul asiatic devenind astfel singura mare economie din lume care a înregistrat creştere în 2020, pe fondul crizei globale produse de pandemia de coronavirus, informează Reuters.

Economia chineză a luat viteză în ultimul trimestru al anului trecut, creșterea consemnată depășind estimările, această țară încheind dificilul an 2020 într-o formă remarcabil de bună și fiind pe cale să crească și mai mult în 2021, deși pandemia continuă să lovească restul lumii.

Producția internă a crescut cu 2,3% în 2020, arată statisticile publicate luni, ceea ce înseamnă că este singura economie majoră din lume ce a evitat o scădere anul trecut.

China va continua să meargă mai bine decât celelalte economii mari anul acesta, PIB-ul urmând să crească cu 8,4%, un nivel nemaiatins în ultimul deceniu, arată un sondaj făcut de Reuters în rândul experților.

A doua cea mai mare economie a lumii i-a surprins pe mulți cu viteza revenirii după criza coronavirusului, mai ales în condițiile în care Beijingul a avut de gestionat și relațiile tensionate cu Statele Unite pe tema relațiilor comerciale, dar și pe alte fronturi.

Măsurile stricte au limitat mai repede epidemia de Covid-19 decât în alte țări, iar activitatea economică a fost ajutată și de măsurile de stimulare guvernamentale și de fabricile care au crescut producția pentru livări în multe țări afectate de pandemie.

PIB-ul Chinei a crescut cu 6,5%, an la an, în trimestrul IV, arată datele Biroului Național de Statistică, mai rapid decât avansul de 6,1% estimat de economiștii consultați de Reuters. În trimestrul III, creșterea fusese de 4,9%.

Aceste cifre peste aşteptări indică accelerarea creşterii economiei, deşi unele sectoare încă se redresează. Retragerea măsurilor de stimulare va pune presiune pe evoluţia economiei în 2021, a apreciat Xing Zhaopeng, economist la ANZ în Shanghai.

Vânzările de retail au scăzut anul trecut cu 3,9%, primul declin din 1968, arată datele NBS.

În decembrie, producţia industrială a crescut cu 7,3%, ajungând la cel mai ridicat nivel din martie 2019.

FMI se aşteaptă ca a doua economie mondială să raporteze un avans de 1,9% în 2020 şi de 7,9% în 2021.

 

Lasă un răspuns

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp