fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Sistemul bancar român pe timp de pandemie

Băncile din România au oferit sprijin clienților privind limitarea efectelor negative asupra prosperității economice individuale, a economiei României și a sănătății și siguranței publice în contextul apariției pandemiei cauzate de noul coronavirus. Creditele noi acordate de băncile din România populaţiei şi companiilor, care s-au numerat  la 84 miliarde lei anul trecut, conform Asociaţiei Române a Băncilor.

Pe zona de creditare, pe lângă măsurile de suspendare a obligațiilor de plată pentru clienții afectați de pandemia coronavirus, instituțiile de credit au continuat să susțină prin credite atât nevoile populației, cât și activitatea firmelor afectate de restricțiile necesare pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

În România ponderea populaţiei nebancarizate este de 42% faţă de 9,01% media UE.

Creditul neguvernamental a avansat cu 4% în septembrie 2020, până la 277,5 miliarde lei (56 miliarde euro). Viteza de creștere a creditului neguvernamental s-a redus aproape la jumătate comparativ cu fi nele anului trecut.

Băncile din România au acordat credite noi populației și companiilor în valoare de peste 38,5 miliarde de lei, în perioada martie-noiembrie 2020.

Volumul creditelor noi acordate populației și companiilor, în cele șase luni de la debutul pandemiei, reprezintă 14% din soldul creditului neguvernamental al lunii august 2020. Soldul creditului neguvernamental este calculat ca diferența dintre totalul creditelor acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite.

Împrumuturile noi accesate de domeniul neguvernamental au totalizat 83,24 miliarde lei în 2019.

În 2020 populaţia a accesat credite noi în valoare de 35,45 miliarde lei, ponderea în totalul împrumuturilor noi fiind de 42,3%.

Populaţia a accesat aproape numai credite în lei, în proporţie de 98,4%, conducând la eliminarea riscului valutar. Companiile au accesat în principal credite noi în lei, în proporţie de 70% din totalul creditelor, restul fiind credite contractate în euro şi dolari.

La finele 2019, 53,5% din totalul creditelor acordate sectorului privat erau reprezentate de creditele pentru populație, cu o creștere semnificativă înregistrată pe segmentul creditelor de consum negarantate.

Soldul creditului neguvernamental, care totalizează 282,4 miliarde lei la finele anului 2020, este calculat ca diferenţa dintre totalul creditelor acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp