fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Șocul energetic din zona euro va avea efecte în lanț asupra inflației și consumului

gaze

Actualul șoc energetic va crește previziunile privind inflația și va frâna redresarea consumului. Pentru analiștii Băncii Centrale Europene, acest lucru înseamnă un argument binevenit în favoarea unei diminuări mai timpurii a politicii monetare.

Criza energetică cu care se confruntă în prezent Europa este una dintre marile necunoscute pentru redresarea economică și pentru evoluția inflației în lunile următoare. Creșterea bruscă a prețurilor la gaze, însoțită de prețurile petrolului la cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani, provoacă o mare incertitudine pentru gospodării, deoarece generează mari semne de întrebare cu privire la facturile la energie pentru această iarnă și, posibil, și după aceea.

Rezultatul acestei crize rămâne destul de incert, iar severitatea iernii europene va conta foarte mult, dar în prezent contractele futures implică o scădere rapidă a prețurilor în cursul anului 2022. Chiar dacă acest lucru se va întâmpla, este probabil ca impactul asupra consumatorilor să dureze o bună perioadă de timp, afectând consumul privat și menținând inflația la niveluri ridicate.

În mod clar, impactul șocului prețurilor la gaze și al tendinței mai ridicate a prețurilor petrolului este inflaționist.

Analizând relația dintre prețurile de consum pentru electricitate, gaz și combustibil pentru încălzire și prețul la vedere al gazelor naturale, găsim dovezi că impactul unei creșteri a prețului gazelor asupra inflației energetice este mai întârziat decât în cazul creșterilor prețului petrolului, ceea ce indică faptul că efectul șocului prețului gazelor ar putea dura o perioadă destul de lungă de timp. Acest lucru are legătură cu diferitele regimuri de stabilire a prețurilor din zona euro.

O bună ilustrare a acestui aspect este impactul șocului prețurilor la gaze din 2008, care a dus la creșterea prețurilor de consum ale gazelor în zona euro pentru o perioadă îndelungată.

La un an de la creșterea inițială, prețurile de piață ale gazelor scăzuseră la niveluri inferioare celor de dinaintea șocului, dar prețurile de consum erau încă cu aproximativ 12% mai mari.

 Acest lucru înseamnă că impactul șocului prețurilor la gaze asupra prețurilor de consum va dura până în 2022, întârziind efectul de bază negativ al prețurilor la energie asupra inflației globale și complicând politica BCE.

Aceste efecte de bază negative ale energiei ar fi trebuit să se manifeste la începutul anului 2022, dar creșterea vertiginoasă a prețurilor la gaze a atenuat efectul de atenuare al prețurilor la energie. În plus, prețurile petrolului în sine au crescut mai mult decât se preconiza, astfel încât acest lucru a determinat, de asemenea, o creștere a inflației energetice mai mare decât se preconiza.

 Acest lucru contribuie la o rată a inflației globale mai mare decât ne așteptam inițial pentru o mare parte a anului 2022.

Impactul asupra consumului va proveni dintr-un efect de excludere. Atunci când prețurile energiei pentru gospodării cresc, acest lucru are ca rezultat creșterea ponderii consumului de energie în consumul total în zona euro. Totuși, este interesant de observat că acest lucru nu este același pentru toate țările din zona euro. De fapt, în unele țări, contribuția energiei scade, ceea ce indică faptul că gospodăriile își ajustează consumul de energie atunci când prețurile cresc. În Finlanda, Belgia și Slovacia datele disponibile arată că oamenii au tendința de a purta un pulover suplimentar în timpul iernii, mai degrabă decât de a-și schimba modelele de consum.

Cu toate acestea, pentru zona euro în ansamblu, este probabil ca facturile mai mari la energie să aibă ca rezultat un efect de excludere a altor tipuri de consum.

Din acest motiv, ne așteptăm la o reducere modestă a previziunilor noastre privind consumul gospodăriilor pentru lunile de iarnă. Deși acest lucru nu va deraia redresarea globală a PIB-ului, ne așteptăm la o reducere de 0,2 ppt a prognozei noastre privind PIB-ul pentru trimestrul 4 din 2021.

Prețurile mai mari la energie și impactul acestora asupra inflației și a consumului privat sunt în mod clar forțe stagflaționiste, deși nu este nicidecum o întoarcere la anii 1970.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp