Toyota a devenit, iarăși, cel mai mare constructor mondial după vânzări, ultimele rezultate arătând că a depășit Grupul Volkswagen, informează Reuters.
Producătorii de automobile au fost afectaţi de restricţiile impuse de autorităţi din cauza pandemiei, care i-au împiedicat pe oameni să viziteze show-roomurile şi au obligat fabricile să reducă sau chiar să oprească activităţile. Toyota, în schimb, a rezistat mai bine pandemiei parţial pentru că Japonia şi Asia în general au fost mai puţin afectate de epidemie decât Europa şi Statele Unite.
Cererea pentru maşini îşi revine, mai ales în China, Toyota, Volkswagen şi alţi producători încearcă să profite de cererea în creştere pentru automobilele electrice. În 2020, 23% din vehiculele comercializate de Toyota au fost electrice, comparativ cu 20% în 2019.
Compania japoneză a vândut 9,5 milioane de autovehicule la nivel mondial în 2020, chiar mărcile Daihatsu, Lexus și Hino, spre deosebire de cele 9,3 milioane de unități comercializate de grupul Volkswagen, care deține și mărcile Audi, Skoda, Seat și Porsche.
Marii constructori s-au luptat din greu pentru prima poziție în piață. În 2007, Toyota a devenit lider mondial, după ce a depășit General Motors la vânzări. Grupul auto american General Motors Co. a deţinut titlul timp de peste şapte decenii, însă în prezent nu mai are nicio șansă să redevină lider. În 2017, Volkswagen a depășit Toyota la vânzări și a rămas pe prima poziție până în prezent.
Livările Toyota cu scăzut cu 11,3% în 2020 față de anul precedent, în timp ce livrările VW au scăzut cu 15,2% anul trecut.
Pandemia de coronavirus a redus vânzările constructorilor și a răscolit lanțurile de producție și aprovizionare cu componente în toată industria auto.
Volkswagen poate produce cu 100.000 mai puține unități în primele trei luni din 2020, aproximativ 4% din producția trimestrială, din cauza lipsei de componente.
Toyota nu a prezentat încă rezultatele financiare complete pe 2020, însă VW a anunțat săptămâna trecută că profiturile pentru anul 2020 au depășit 12 miliarde de dolari, indicând o revenire în a doua jumătate a anului.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată