fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Restabilirea economică a României continuă, însă mai lent decât în trimestrul 3 din 2020

revenire economica Romania

Banca Naţională a României atrage atenţia că economia României continuă mai lent recuperarea economică în ultimul trimestru din 2020 şi primul trimestru din 2021.

Faţă de prognoza precedentă, cu o încetinire sau scădere în trimestrul 4 din 2020 şi o recuperare mai alertă în primul trimestru din 2021, BNR vede o distribuire mai uniformă a dinamicii PIB.

În ceea ce priveşte poziţia periodică a economiei, membrii Consiliului au convenit că pe ansamblul trimestrelor 4 din 2020 şi primul din 2021 va fi probabil o recuperare a contracţiei economice similară ca dimensiune celei previzionate în noiembrie 2020, în condiţiile unei redresări neîntrerupte a activităţii economice de-a lungul perioadei, notează Consiuliul de Administrație BNR.

Revenirea economică după al doilea trimestru din 2020, când economia a scăzut cu peste 10%, a venit din consumul intern, în special din zona de consum privat, dar şi din creşterea cheltuielilor statului cu investiţiile, care a favorizat creşterea construcţiilor. S-a observat că redresarea s-a datorat în principal cererii interne, şi mai cu seamă consumului gospodăriilor populaţiei. Acesta s-a redinamizat puternic în trimestrul 3, în condiţiile revigorării cumpărărilor de mărfuri şi servicii după ridicarea unor restricţii de mobilitate, pe fondul situaţiei relativ ameliorate a pieţei muncii şi al reaccelerării creşterii venitului disponibil real, inclusiv sub impactul majorării pensiilor în luna septembrie 2020 şi al scăderii ratelor dobânzilor la creditele populaţiei.

Pe partea de finanţe publice în 2021, Consiliul de Administraţie al BNR atrage atenţia că rămân incertitudini privind instrumentele consolidării bugetare, în special din cauza posibilei creşteri peste aşteptări a deficitului bugetar în 2020, care va fi un punct important de plecare pentru bugetul din 2021.

Există îndoieli semni­ficative în ceea ce priveşte dimen­siunea şi instrumentele stabilirii bugetare din acest an şi în perspectivă, au convenit membrii Consiliului, mai ales în condiţiile creşterii ample, posibil peste aşteptări, a deficitului bugetar în 2020.

În ceea ce privește evoluțiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit celor mai recente informații și analize, rata anuală a inflației va cunoaște probabil o creștere ușoară în primele două luni ale anului curent, urmată de o corecție la finele primului trimestru din 2021.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp