Fermierii români vor recolta anul acesta mai mult decât în 2020, un an cu recorduri negative la majoritatea culturilor agricole, indică ultima prognoză a Comisiei Europene. Producția de grâu rămâne însă sub media ultimilor cinci ani. Iar Asociația Traderilor Europeni de Produse Agro-alimentare se așteaptă ca producția de grâu să ajungă la 143,0 milioane tone, de la 127,9 milioane tone cât s-a realizat anul 2020, în special datorită creşterii suprafeţelor şi a randamentelor estimate mai mari în Franța, Germania, Marea Britanie și statele balcanice, acolo unde condiţiile meteorologice au afectat negativ culturile din 2020.
Fermierii români ar putea reveni în acest an agricol la producția de peste patru tone de grâu la hectar, dar vor rămâne sub media ultimilor cinci ani, arată ultima prognoză a Comisiei Europene.
Cu cele 4,12 tone obținute pentru fiecare hectar cultivat, România ar putea raporta a treia cea mai mare scădere a producției din UE față de media ultimilor cinci ani. Comparativ cu 2020, când fermierii au înregistrat unul dintre cele mai mici volumuri din istoria recentă, de 2,9 tone la hectar, producția ar putea fi cu 38% mai mare.
Ca medie în UE, prognoza indică pentru acest an o producție medie de 5,6 tone la hectar, cu 3,5% peste media ultimilor cinci ani.
Iarna blândă a păstrat cerealele de iarnă neîntărite sau ușor întărite mai ales în sudul României. A doua perioadă de frig din februarie ar fi putut provoca daune minore locale cerealelor de iarnă, în special în centrul și nordul României. Cu toate acestea, culturile de iarnă sunt, în general, în stare bună, cu un conținut de apă în sol în prezent favorabil, anunță Comisia Europeană făcând referire la situația grea din România.
O ușoară scădere a volumelor, de 0,5% față de media ultimilor cinci ani, s-ar putea înregistra și în cazul rapiței. Fermierii s-ar putea mulțumi cu 2,5 tone la hectar, cu 30% mai mult decât în 2020 și mult sub media UE pentru acest an, de 3,26 tone la hectar.
Pentru celelalte culturi analizate în prognoza Comisiei, volumele estimate sunt însă peste media ultimilor cinci ani. Este cazul orzului de iarnă pentru care specialiștii Comisiei mizează pe un volum de 4,35 de tone la hectar, cu 5,1% peste media ultimilor cinci ani și cu 64% mai mult decât în 2020.
Un plus de 2,3% față de media ultimilor cinci ani vor câștiga în plus la hectar și fermierii care au mizat anul acesta pe triticale(hibrid al grâului), producția estimată ajungând la 3,96 de tone. Față de 2020, plusul va fi de 14%.
Totodată, o ușoară creștere de 1,5% raportat la media ultimilor 5 ani și de 0,9% față de 2020 se estimează și pentru cultura de orez.
Iar în prima sa prognoză pentru 2021, COCERAL – asociația traderilor europeni de produse agro-alimentare, estimează producţia totală de cereale din statele UE și Marea Britanie la 307,4 milioane tone, în creştere faţă de cele 295,7 milioane tone recoltate anul trecut.
COCERAL se așteaptă ca producția de grâu să ajungă la 143,0 milioane tone, de la 127,9 milioane tone cât s-a realizat anul trecut, în special datorită creşterii suprafeţelor şi a volumelor estimate mai mari în Franța, Germania, Marea Britanie și statele balcanice, acolo unde condiţiile meteorologice au afectat negativ culturile din 2020.
Producția de orz estimată a se realiza anul acesta în statele UE și Marea Britanie este de 61,5 milioane tone, în scădere față de 63,1 milioane tone cât s-au obţinut anul trecut. Chiar dacă în Germania și Franța se așteaptă o creştere a recoltei faţă de anul trecut, aceasta nu va compensa scăderea producției din Spania, acolo unde condiţiile meteo au fost deosebit de favorabile anul trecut şi din Marea Britanie, unde suprafaţa semănată cu orz de primăvară ar trebui să scadă substanțial deoarece a crescut suprafaţa ocupată cu cereale de iarnă în toamna anului trecut (faţă de situaţia din 2019).
În ceea ce priveşte recolta de porumb din UE și Marea Britanie, COCERAL estimează o creştere uşoară, până la 63,1 milioane tone, faţă de 62,8 milioane tone înregistrate anul trecut. Creşteri relativ importante ale viitoarei producţii de porumb se aşteaptă în țările balcanice și mici scăderi în alte câteva state membre ale UE.
Producţia de rapiţă estimată a se obţine anul acesta în statele UE-27 + Marea Britanie va fi de 17,8 milioane tone, în creştere faţă de 16,9 milioane tone cât s-au obţinut anul trecut. Creşteri ale recoltei se aşteaptă în special în Germania, Franța, Marea Britanie, România, Bulgaria și Ungaria.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată