fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Românii din străinătate trimit tot mai mulți bani acasă

Aproximativ 9.700.000 de români s-au stabilit în străinătate. Din cei 9,7 milioane de români de peste hotare, 5,6 milioane sunt în diasporă. Românii care lucrează în străinătate au trimis în ultimii 10 ani mai mulţi bani familiilor rămase în țară, decât suma ce a intrat pe teritoriul României prin investiţiile străine.

Muncitorii români din diaspora trimit mai mulți bani în țară decât aduc investitorii străini. Contribuția lor, în ultimii ani, a depășit-o și pe cea a Uniunii Europene. De la aderarea ţării la UE, în 2007, cetăţenii români care lucrează în străinătate au trimis acasă 56,8 miliarde euro. În schimb, România a primit până acum din partea Uniunii Europene un ajutor net de 39,6 miliarde euro. Din acest ajutor s-au scăzut sumele contribuţiilor.

Principalele țări de unde se fac transferurile pentru România sunt cele din Marea Britanie și Germania, dar și Spania sau Italia.

Volumul de bani trimise în România prin transferuri personale, majoritatea fiind generate de românii plecaţi la muncă în străinătate, au fost anul trecut în valoare de circa 2,9 mld euro, în creştere faţă de anul 2019, când sumele care au intrat în ţară pe această cale au fost de circa 2,8 mld. euro. Din cei 2,97 mld. euro pe care românii din străinătate i-au trimis în România, 2,66 mld. euro provin de la românii care se află în Uniunea Europeană şi 316 mil. euro provin de la românii din afara UE, arată datele Eurostat.

Numărul românilor care desfăşoară activităţi peste graniţe este estimat între 4 şi 6 milioane, cei mai mulţi fiind stabiliţi în Spa­nia şi Italia (peste 2 milioane de ro­mâni). Deşi economia creşte la un nivel peste media europeană, de 4,1% în 2018, iar sa­­lariile au crescut cu circa 15%, numai anul 2020 din România au plecat circa 290.000 de persoane, în creştere cu aproape 10% faţă de anul 2019, când au plecat 210.000.

Cele 3 mld. de euro care reprezintă suma de bani care a fost trimisă prin transferuri personale către România în anul 2020 fac din diaspora românească cel mai mare investitor străin în România.

Sumele trimise anul 2020 sunt egale cu cele din 2015, dar sub nivelurile de dinainte de criza sanitară. Recordul a fost atins în 2008, când românii au trimis în ţară 5,15 miliarde de euro.

După România, care ocupă prima poziţie, cele mai mari intrări de transferuri personale au fost, în 2020, în Portugalia (3,6 miliarde de euro) şi Polonia (3 miliarde de euro). Cele mai mari ieşiri au fost consemnate în Franţa (11,9 miliarde euro) şi Spania (8,5 miliarde de euro), țări cu comunități foarte mari de imigranți români.

Directoarea ANAF spune că Fiscul avea acces la informații și banii din conturile românilor de mulți ani și a transferurilor de peste hotare, însă modificarea legislativă din acest an are drept scop prevenirea spălării banilor și vine sub forma unei implementări a unei directive europene. ANAF spune că românii corecți nu trebuie să se îngrijoreze.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp