fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Prețurile mondiale ale produselor alimentare de bază au scăzut în iulie pentru a doua lună consecutiv

bani-produse

Indicele FAO al prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 123,0 puncte în iulie 2021, cu 1,2% mai mic decât în luna precedentă, deși este totuși cu 31,0% mai mare decât nivelul său din aceeași perioadă a anului 2020. Indicele urmărește evoluția prețurilor internaționale ale celor mai tranzacționate produse alimentare la nivel mondial. Scăderea din luna iulie a reflectat scăderile înregistrate de cotațiile pentru majoritatea cerealelor și uleiurilor vegetale, precum și pentru produsele lactate.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a fost cu 3,0 % mai mic în iulie decât în iunie, împins în jos de o scădere lunară de 6,0 % a prețurilor internaționale la porumb, asociată cu randamente mai bune decât cele preconizate anterior.

Prețurile altor cereale secundare, cum ar fi orzul și sorgul, au scăzut, de asemenea, în mod semnificativ, reflectând cererea mai slabă de importuri. Cu toate acestea, cotațiile grâului au crescut ușor cu 1,8% în iulie – atingând cel mai ridicat nivel de la jumătatea anului 2014.

În același timp, prețurile internaționale ale orezului au atins minimele ultimilor doi ani, afectate de mișcările valutare și de ritmul lent al vânzărilor cauzat de costurile ridicate de transport și de obstacolele logistice.

Indicele FAO al prețurilor produselor lactate a scăzut cu 2,8% față de luna iunie, influențat de activitatea mai lentă a pieței din emisfera nordică din cauza vacanțelor de vară în curs, laptele praf degresat înregistrând cea mai mare scădere, urmat de unt, lapte praf integral și brânză.

Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a atins minimul ultimelor cinci luni, scăzând cu 1,4% față de iunie, deoarece prețurile mai mici la uleiurile de soia, rapiță și floarea-soarelui au mai mult decât compensat creșterea valorilor uleiului de palmier. Prețurile uleiului de soia au scăzut, în timp ce cele pentru uleiurile de rapiță și floarea-soarelui au fost influențate de ofertele record preconizate pentru sezonul 2021 și 2022.

În schimb, indicele FAO al prețurilor zahărului a crescut cu 1,7% în iulie, a patra creștere lunară. Creșterea a fost legată în principal de prețurile mai ferme ale țițeiului, precum și de incertitudinile legate de impactul înghețurilor recente asupra randamentelor din Brazilia, cel mai mare exportator mondial de zahăr, în timp ce perspectivele bune de producție din India au împiedicat un salt mai mare.

Indicele FAO al prețurilor la carne a crescut ușor față de luna iunie, cotațiile pentru carnea de pasăre înregistrând cea mai mare creștere. Prețurile la carnea de bovine s-au întărit și ele. Între timp, prețurile la carnea de porc au scăzut, ca urmare a unei diminuări a importurilor din China.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp