Prețurile mondiale ale cafelei au crescut semnificativ până la cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani, ca urmare a temerilor legate de o reducere semnificativă a producției în Brazilia din cauza înghețurilor și a epuizării stocurilor mondiale. Creșterea în continuare a prețurilor la acest produs va fi stimulată de reducerea producției în alte țări furnizoare importante la care se adaugă creșterea costurilor de transport. O scădere a producției de cafea va duce la o scădere a exporturilor globale cu -4% față de anul trecut, ceea ce ar putea duce la dezechilibre locale în ceea ce privește cererea și oferta și ar putea duce la creșterea prețurilor de consum pe piețele cheie din Europa și America.
Din cauza reducerii preconizate a stocurilor de cafea ca urmare a scăderii producției în Brazilia, prețurile pe piața mondială a cafelei au crescut vertiginos la mijlocul anului curent. Contractele futures la Arabica pe bursa ICE în iulie 2021 au depășit 2 dolari pe livră pentru prima dată în ultimii șapte ani.
Înghețurile anormale din statele braziliene din luna iulie a acestui an au deteriorat peste 200.000 de hectare și vor afecta randamentul plantațiilor. Producția de cafeaar putea scădea cu -30% față de anul precedent, ajungând la 2,2 milioane de tone până la sfârșitul anului 2021. Lipsa forței de muncă legată de pandemie, dificultățile logistice și creșterea costurilor de transport descurajează și mai mult oferta și stimulează creșterea prețurilor.
Brazilia rămâne principalul furnizor de cafea verde, cu 29,3% din exporturile globale. Urmează Vietnam (17,2%), Columbia (10,3%), Honduras (5,2%) și Indonezia (3,4%).
Exporturile globale de cafea vor scădea cu -4% față de anul precedent, ajungând la 16,6 milioane de tone în 2021, în principal din cauza reducerii livrărilor din Brazilia.
Scăderea prevăzută a producției mondiale de cafea cu -6% an/an la 9,8 milioane de tone, pe fondul unei creșteri a cererii cu +1% an/an în acest an, va duce la o reducere a stocurilor mondiale și la noi creșteri ale prețului.
Importul de cafea verde în UE ar trebui să scadă cu -5% față de anul precedent, până la 2,9 milioane de tone, din cauza reducerii suprafețelor cultivate în principalele țări furnizoare, Brazilia și Honduras.
O reducere a stocurilor de cafea poate duce la dezechilibre între cerere și ofertă care vor amenința creșterea prețurilor de consum pentru această băutură în comerțul cu amănuntul și în serviciile de alimentație.
În 2020, la nivel mondial au fost produse aproximativ 10 milioane de tone de cafea (verde); în creștere cu 1,8% față de anul precedent. Volumul total al producției a crescut cu o rată medie anuală de +1,3% în perioada 2012-2020. În termeni valorici, producția de cafea verde a crescut semnificativ, ajungând la 27,7 miliarde de dolari în 2020, estimată în prețuri de export.
Țările cu cele mai mari volume de producție de cafea verde în 2020 au fost Brazilia (3,1 milioane de tone), Vietnam (1,7 milioane de tone) și Columbia (897 mii de tone), cu o cotă combinată de 55% din producția mondială. Aceste țări au fost urmate de Indonezia, Etiopia, Honduras, Peru, India, Uganda, Guatemala, Republica Democrată Populară Laos, Nicaragua și Mexic, care împreună au reprezentat încă 33%.
După doi ani de creștere, expedierile de cafea în străinătate au scăzut cu -6,5%, ajungând la 6,8 milioane de tone în 2020. În termeni valorici, exporturile de cafea verde au scăzut la 17,3 milioane de dolari în 2020.
În 2020, Brazilia (2,4 milioane de tone) a fost cel mai mare exportator de cafea, amestecând 35% din totalul exporturilor. Aceasta a fost urmată la mare distanță de Vietnam (1.208 mii tone), Columbia (599 mii tone) și Indonezia (376 mii tone), angajând împreună o cotă de 32% din totalul exporturilor.
În termeni valorici, Brazilia (5 miliarde de dolari) rămâne cel mai mare furnizor de cafea verde la nivel mondial, cuprinzând 29% din exporturile globale. A doua poziție în clasament a fost ocupată de Columbia (2,4 miliarde de dolari), cu o cotă de 14% din exporturile globale. Aceasta a fost urmată de Vietnam, cu o cotă de 11%.
În 2020, prețul mediu de export al cafelei verzi s-a ridicat la 2.531 de dolari pe tonă, în creștere cu 4% față de anul precedent. Între 2012 și 2020, cea mai notabilă rată de creștere în ceea ce privește prețurile a fost atinsă de Peru, în timp ce ceilalți lideri mondiali au înregistrat o scădere a cifrelor privind prețurile de export.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată