fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

FAO: Consolidarea sistemelor agroalimentare la nivel mondial este esențială

boschetar ue

Potrivit raportului, publicat de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, țările din întreaga lume trebuie să își facă sistemele agroalimentare mai rezistente la șocuri bruște de tipul celor întâlnite în timpul pandemiei .

Raportul „Starea Alimentației și a Agriculturii” din acest an se intitulează „Creșterea rezilienței sistemelor agroalimentare la șocuri și stresuri”. Acesta oferă o evaluare a capacității sistemelor agroalimentare naționale de a reacționa la șocuri și factori de stres sau de a se reface rapid în urma acestora.

De asemenea, acesta oferă orientări guvernelor cu privire la modul în care acestea pot îmbunătăți reziliența.

Există aproximativ trei miliarde de persoane care nu își permit o alimentație sănătoasă, FAO estimând că un miliard de persoane suplimentare s-ar alătura rândurilor lor dacă un șoc ar reduce veniturile cu o treime.

În plus, costurile alimentelor ar putea crește pentru 845 de milioane de persoane dacă ar avea loc o întrerupere a legăturilor de transport esențiale.

Raportul definește șocurile ca fiind „abateri pe termen scurt de la tendințele pe termen lung care au efecte negative substanțiale asupra unui sistem, a stării de bine a oamenilor, a activelor, a mijloacelor de trai, a siguranței și a capacității de a rezista la șocuri viitoare”.

Pe baza dovezilor din raport, FAO recomandă ca guvernele să facă din reziliența sistemelor agroalimentare o parte strategică a răspunsurilor lor la provocările actuale și viitoare.

Costul produselor alimentare de bază care alcătuiesc un mic dejun obişnuit a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, sub presiunea vremii nefavorabile şi a dificultăţilor din lanţul de aprovizionare, ceea ce reprezintă încă o presiune în creştere asupra inflaţiei mondiale.

Indicatorul pentru micul dejun, bazat pe preţurile futures pentru cafea, lapte, zahăr, grâu, ovăz şi suc de portocale, a crescut cu 63% din 2019, într-o mişcare care s-a accelerat începând cu această vară.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp