fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

BCE: Împrumuturile bancare din zona euro semnalează în continuare o perspectivă slabă a investițiilor

bce

În condițiile în care standardele de creditare se vor înăspri într-o oarecare măsură în lunile următoare și în condițiile unei cereri modeste de împrumuturi, sondajul Băncii Centrale Europene privind creditarea confirmă o perspectivă moderată de investiții pentru lunile de iarnă, în ciuda condițiilor de finanțare favorabile.

Cererea de credite în rândul întreprinderilor a crescut ușor în trimestrul al treilea, practic neschimbată față de trimestrul al doilea. Nevoile de investiții fixe continuă să contribuie în mod modest la îmbunătățirea cererii de împrumuturi în rândul firmelor, ceea ce a fost cazul pentru al doilea trimestru consecutiv.

Condițiile de creditare ale băncilor au rămas mai mult neschimbate față de trimestrul precedent.

Deși este încurajator să se constate că nevoile de finanțare pentru investiții în rândul corporațiilor au crescut din nou, nivelul este încă foarte scăzut în comparație cu expansiunea de dinaintea pandemiei.

Având în vedere revenirea bruscă a utilizării capacităților și ratele foarte favorabile, acest lucru este puțin dezamăgitor.

Deși companiile au încă poziții puternice de lichiditate, care ar putea fi utilizate pentru investiții, sondajul semnalează totuși că o redresare a investițiilor în lunile următoare ar putea dezamăgi.

Cererea de credite din partea gospodăriilor a continuat să crească în trimestrul al treilea. În ceea ce privește consumatorii, cererea de credite ipotecare și consumul de bunuri de folosință îndelungată au contribuit în mod semnificativ la creșterea cererii, datorită, în parte, îmbunătățirii încrederii consumatorilor și ratelor scăzute ale dobânzilor.

Cu toate acestea, băncile au înăsprit standardele de creditare pentru împrumuturile ipotecare în trimestrul al treilea, astfel încât întrebarea este cât de mult a fost afectat de fapt împrumutul în acest caz.

Pentru lunile următoare, băncile se așteaptă la o înăsprire moderată a standardelor de creditare pentru firme și gospodării, ceea ce va avea probabil un efect de atenuare a creșterii împrumuturilor bancare pentru această iarnă.

 Cu o cerere încă modestă de împrumuturi pentru investiții fixe, acest lucru susține perspectiva unei redresări moderate a investițiilor din partea corporațiilor și este în concordanță cu așteptările noastre de scădere a creșterii PIB-ului în lunile următoare.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp