Cotaţiile viitoare ale rapiței pusă în vânzare de la Paris au atins un preț record, în contextul creșterii cererii globale de uleiuri vegetale, a preţului petrolului și pe fondul conflictului comercial dintre China şi Australia. Cotaţia futures pentru luna mai la rapiță pe bursa Matif a atins 528,75 euro/tonă, depăşind maximul istoric de 526,25 euro/tonă stabilit în 2012.
Germania, unul dintre marii producători europeni, contractele de achiziție înaintată pentru recolta de rapiță din 2021 s-au încheiat la 407,50 euro/tonă, cu 2,1% peste valoare din luna martie 2021.
Nivelul de comercializare al viitoarei recolte este mai mare decât de obicei, iar cultivatorii sunt acum mai preocupați de potenţiala secetă din primăvară și înghețurile târzii care trebuie luate în considerare așa cum se arată din anii trecuți. Pe de altă parte, fermierii se folosesc de această perioadă cu vreme bună pentru activităţile curente din câmp.
Rapița europeană din recolta 2020 a fost comercializată. Unii cultivatori regretă faptul că au vândut înainte de noiembrie 2020, deoarece în ultimele 2-3 luni preţurile au crescut semnificativ.
Obstacolele apărute în procurarea rapiței de către China din Australia au determinat unele companii chineze să se concentreze asupra pieţei europene, ceea ce a adăugat o presiune suplimentară asupra contractelor futures pentru semințele oleaginoase şi uleiului de rapiţă.
Aceste mişcări ale pieţei s-au transferat şi asupra uleiului de palmier pe bursa Malaezia şi care a atins un nivel maxim pentru ultimii 10 ani (963,22 dolari/tonă).
Stocurile globale restrânse de uleiuri vegetale și îngrijorările cu privire la viitoarea recoltă de soia din Brazilia şi Argentina au stimulat piaţa internaţională în ultimele două săptămâni.
Prețul de rapiță este susținut de oferta limitată iar preţul de soia la bursa de la Chicago a scăzut uşor.
Prețurile uleiului de rapiță, în martie a anului 2021 au ajuns la 1.065 euro/tonă FOB Hamburg, puţin peste media anuală din această perioadă, dar în scădere cu aproape 4% comparativ cu luna februarie. Lipsa de materie primă și posibilitățile limitate de aprovizionare din afara UE sunt principalii factori care vor menţine ridicat preţul uleiului de rapiţă.
Comparativ cu ultima săptămână a lunii februarie, în prima săptămână din martie 2021, prețurile uleiului de soia au crescut cu 2,5%, până la 958 euro/tonă FOB Hamburg, cel mai scăzut nivel, atins ultima dată în septembrie 2012. Prețurile spot reflectă astfel cerințele mai slabe de pe piața futures atât pentru soia cât şi pentru uleiul de soia.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată