fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Comerțul mondial de servicii a scăzut cu 9% în primul trimestru din 2021

port

Comerțul mondial de servicii a rămas lent în primul trimestru din 2021, scăzând cu 9% în ritm anual, după ce a înregistrat un declin de 21% pentru întregul an 2020, din cauza slăbiciunii continue a serviciilor de călătorie.

Spre deosebire de comerțul cu mărfuri, comerțul cu servicii comerciale și-a revenit mai greu, deoarece este puternic influențat de limitări și restricții de călătorie.

Călătoriile au fost categoria de servicii care a suferit cel mai mare declin în timpul pandemiei, cu o scădere anuală de 82% în al doilea trimestru al anului 2020. În al patrulea trimestru, scăderea a fost încă de ordinul a 71%.

Transporturile au fost, de asemenea, puternic afectate, cu o scădere de 29% în al doilea trimestru, care s-a redus la 13% în al patrulea trimestru.

Deja în 2021, noile variante de coronavirus au întârziat și mai mult redresarea călătoriilor internaționale.

Cu toate acestea, alte sectoare de servicii, cum ar fi cel al transporturilor, încep să se redreseze, cu variații între regiuni datorate distribuției inegale a vaccinurilor și diferitelor măsuri de relaxare a restricțiilor pandemice.

Călătoriile rămân cel mai afectat sector de servicii, scăzând cu 62% de la an la an atât în 2020, cât și în primul trimestru din 2021.

Scăderi mai accentuate au fost înregistrate în primele trei luni ale anului 2021 în Asia (-67%).

În ciuda lansării de vaccinuri în multe economii avansate, apariția unor noi variante de virus și reintroducerea restricțiilor și blocadei călătoriilor reduc speranțele de redresare a turismului internațional în timpul verii.

În schimb, transporturile și-au revenit rapid. Exporturile mondiale de transporturi au scăzut în continuare cu 14% față de trimestrul 4 2020, dar au revenit la valoarea din 2020 în trimestrul I 2021.

În primul trimestru al anului 2021, exporturile de transport maritim din lume au crescut cu 28% față de anul precedent.

Transportul de marfă, cea mai mare componentă a transportului internațional, a ajutat la compensarea parțială a scăderii drastice a transportului de pasageri din cauza pandemiei.

În timp ce construcțiile au rămas în urmă, exporturile mondiale scăzând cu 2%, majoritatea celorlalte subsectoare au revenit pe creștere, în special serviciile audiovizuale, artistice și de divertisment, care s-au numărat printre sectoarele cele mai afectate de restricțiile legate de Covid-19.

Serviciile informatice și-au continuat creșterea impresionantă, cu 19% de la an la an.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp