fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Creditarea bancară din zona euro arată o rezistență continuă pe piața imobiliară

casă credit

Consumatorii continuă să se împrumute mai mult pentru achiziția de locuințe, în timp ce împrumuturile întreprinderilor rămân sub așteptări, ceea ce confirmă că perspectivele economice vor fi alimentate în principal de cererea consumatorilor.  Iar piața de investiții imobiliare din România a ajuns la 309 milioane euro în primul semestru.

În luna iulie, creșterea împrumuturilor sectorului privat din zona euro a fost stabilă la 3% și a fost determinată în principal de împrumuturile mai slabe ale sectorului corporatist și de consolidarea împrumuturilor gospodăriilor.

Slăbiciunea împrumuturilor din sectorul corporativ reflectă lichiditățile ample pe care le dețin încă întreprinderile, dar arată și o anumită reticență în a se împrumuta pentru investiții. Sondajul Băncii Centrale Europene privind împrumuturile bancare a indicat un apetit crescut pentru împrumuturi în scopuri de investiții, dar în prezent vedem doar dovezi slabe în acest sens, în ciuda redresării activității economice și a revenirii întreprinderilor la niveluri istorice ridicate de utilizare a capacităților.

Împrumuturile pentru credite ipotecare rămân cel mai puternic contribuitor la împrumuturile din sectorul privat.

Acesta a crescut ușor față de rata anuală de luna trecută și, la 5,7%, se situează la cea mai mare rată înregistrată din 2008 încoace. Pe o piață cu prețuri în creștere rapidă, acest lucru sună destul de dramatic, dar nu uitați că este încă mult sub ratele de creștere pentru împrumuturile ipotecare înregistrate în perioada 1999-2007. Atunci, creșterea anuală a împrumuturilor ipotecare a fost în medie de 9,5%, în comparație cu care împrumuturile actuale sunt încă modeste.

Criza provocată de noul coronavirus a avut un impact puternic asupra pieței imobiliare comerciale, multe dintre tranzacții fiind suspendate în perioada de două luni a stării de urgență.

Piața de investiții imobiliare din România a ajuns în primul semestru la 309 milioane euro, cu aproape 22% mai mică față de perioada similară a anului trecut.

Comparativ cu anul trecut, numărul tranzacțiilor a crescut, în timp ce valoara medie a unei tranzacții a scăzut la 21 milioane de euro.

București a continuat să fie destinația preferată a investitorilor, cumulând 69% din volumul total tranzacționat în primul semestru, urmat de Timișoara, Iași și Oradea.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp