fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Creditele europene sunt susținute de modificările BCE

bce

Banca Centrală Europeană a anunțat o majorare a programelor sale de achiziționare de active (APP), pe măsură ce se îndepărtează de Programul de achiziții de urgență în caz de pandemie (PEPP). Acest lucru va fi pozitiv pentru creditele europene, cu o posibilă creștere a Programului de achiziție pentru sectorul corporatist (CSPP) peste ceea ce a fost cumpărat cu CSPP și PEPP.

Piața a reacționat într-un mod mai degrabă timid în urma veștii de ieri a Băncii Centrale Europene. Acest lucru indică faptul că mare parte din ceea ce s-a anunțat era deja așteptat și a fost evaluat în spread-uri.

Datorită creșterii APP, CSPP va înregistra achiziții mai mari decât se aștepta, deoarece CSPP rulează deja la 27,5% din APP. Într-adevăr, acest lucru ar putea scădea ușor, dar CSPP va reprezenta în continuare o mare parte din APP. În plus, BCE va fi împinsă mult mai mult pe piața secundară din cauza ofertei mai mici, iar banca ar putea să-și ajusteze modul de achiziție pe piața primară.

Pe piață se vorbește despre faptul că BCE își va schimba strategia pentru primar și va reduce suma pe care o adaugă în registre, de la 40% în mod normal pentru toate emisiunile noi eligibile. Acest lucru este în concordanță cu așteptările noastre privind o mai mare concentrare a BCE pe piața secundară. 

Pentru a asigura tranziția la sfârșitul PEPP în martie, APP va crește cu până la 40 de miliarde euro pe lună în al doilea trimestru din 2022, apoi va scădea ușor la 30 de miliarde euro pe lună în al treilea trimestru din 2022, pentru ca în cele din urmă să revină la nivelul normal de 20 de miliarde euro pe lună din octombrie.

Se așteaptă ca acest lucru să ducă, de fapt, la mai multe achiziții corporative pe lună în cazul unei creșteri a CSPP, în comparație cu combinația CSPP și PEPP. Aceasta presupunând că raportul dintre CSPP și APP global va scădea ușor de la 27,5% la 25% pe parcursul trimestrelor 2 și 3.

În orice caz, acest lucru va sprijini foarte mult spread-urile, în special pentru că ne așteptăm să vedem o scădere substanțială a ofertei eligibile. Prin urmare, BCE va fi obligată să se concentreze pe achiziționarea mai multor contracte de pe piața secundară.

Oferta va scădea la 290 de miliarde de euro, din care aproximativ 200 de miliarde de euro vor fi datorie eligibilă. Între timp, achizițiile brute în cadrul CSPP (și PEPP) în 2022 se vor ridica la aproximativ 100 de miliarde de euro.

Acest lucru este cu siguranță foarte pozitiv pentru imaginea tehnică puternică pe care o vom vedea anul viitor. Cu o ofertă netă deja scăzută, creșterea achizițiilor CSPP va împinge oferta netă după cerere sub zero. Oferta netă să scadă la 67 de miliarde de euro în 2022, între timp, achizițiile nete se vor ridica la aproximativ 85 de miliarde de euro.

În plus, reinvestirile de răscumpărări vor continua mult timp după ce CSPP se va încheia (probabil la începutul anului 2023).

În concluzie, acest lucru va sprijini creditul și ne așteptăm ca acest tablou tehnic puternic să mențină sub control orice creștere a spread-urilor și, probabil, să mențină spread-urile relativ strânse. Faptul că BCE este împinsă să facă mai multe achiziții pe piața secundară va fi deosebit de favorabil.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp