fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Interesul față de piața europeană a ananasului e foarte ridicat în pandemie

ananas ue

Piața europeană a ananasului variază foarte mult în funcție de locație în acest an, fructul exotic stând mult mai bine în unele țări decât în altele. Deși țării producătoare, Taiwan, i s-a interzis să își exporte ananasul în China, acest lucru a dus la o creștere uriașă a vânzărilor în Japonia și Hong Kong. În Europa, puterea de cumpărare mai mică a consumatorilor a dus anul acesta la o scădere a vânzărilor, în timp ce în Olanda, în acest sezon, s-ar putea să lipsească impulsul obișnuit de Crăciun. În Europa, costurile de producție și logistice mai mari ar putea însemna o creștere semnificativă a prețurilor în viitor.

Pătrunderea comercială a ananasului proaspăt tăiat este în creștere: până acum doi ani era de numai 2,5%, în timp ce astăzi atinge 4,3%. De asemenea, achizițiile online s-au dublat: 6% dintre familiile europene au cumpărat ananas online cel puțin o dată (acest număr era la jumătate acum doi ani).

La sucurile de fructe, aroma de ananas este a cincea în clasamentul de penetrare (după piersică, pară, caisă și portocală), cu peste 4,3 milioane de familii cumpărătoare (16,6% din familiile europene), în creștere față de anii trecuți.

Ananasul este importat în Europa pe cale maritimă sau aeriană. Ananasul pe cale maritimă a înregistrat un preț mediu, pe tot parcursul anului 2021, de 1,20 euro / kg en-gros. Aici, prețul mediu al ananasului importat pe cale aeriană este de 3,50 euro / kg.

Produsul care ajunge în Europa pe calea aerului a avut o cotă de piață bună până acum câțiva ani, după ce s-a impus în supermarketuri, restaurante și magazine specializate în fructe și băcănii. În ultima vreme, însă, acest produs a revenit pe o nișă de piață, datorită sosirii unui nou produs care este transportat pe navă: ananasul copt pe viță de vie.

Importul de ananas pe calea aerului are loc pe tot parcursul anului, cu origini diferite: Panama, unde se găsește cea mai bună calitate în lunile aprilie-ianuarie, apoi, de la sfârșitul lunii octombrie, se reia importul din Republica Dominicană, care produce un ananas de prim nivel. Vârful importurilor de ananas în Italia este luna decembrie, când se importă și din Ghana.

Exporturile de ananas, în principal pe calea aerului, sunt încă foarte deprimate. În trecutul recent, Africa de Sud a exportat ananas în Orientul Mijlociu, Europa, Marea Britanie, Canada, SUA și insulele din Oceanul Indian. Lipsa zborurilor, ca urmare a suspendării călătoriilor internaționale și a turismului, a fost în detrimentul oportunităților de transport aerian de marfă.

Prețul mediu de piață este de 0,4 euro pentru ananas, în scădere față de anul precedent.

Va fi disponibilitate mai mare în luna noiembrie a anului pentru a acoperi cererea crescută din preajma sezonului de sărbători – în special în Europa.

Cultivatorul adaugă că aceasta este, de asemenea, perioada din an în care se stabilesc prețurile pentru anul următor cu comercianții cu amănuntul și clienții programului.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp