Datoria publică a Italiei ar putea urca în acest an la un nou record postbelic, de 158,5% din PIB, depășind nivelul de 155,6% din PIB, stabilit în septembrie ca țintă pentru 2021, a declarat o sursă guvernamentală.
Noua estimare reflectă impactul unui pachet de stimulare în valoare de 32 de miliarde de euro care va duce deficitul bugetar din 2021 la 8,8% din producția națională, în creștere față de nivelul de 7% vizat anterior, transmite Reuters.
Cheltuielile suplimentare vor fi folosite pentru a sprijini serviciul național de sănătate greu de finanțat, pentru a finanța subvenții și programe destinate întreprinderilor forțate să închidă operațiunile din cauza blocării coronavirusului și pentru a asigura acoperirea amânării termenilor de plată a impozitelor.
Guvernul își va actualiza obiectivele referitoare la datorie și deficit în aprilie.
Datoria publică uriașă a guvernului de la Roma este a doua cea mai mare din zona euro dupa cea a Greciei. Cu toate acestea, în pofida prognozelor mai mari pentru 2021, cifra datoriei pentru 2020 se așteaptă să fie mai mică decât cea estimată anterior, a afirmat sursa.
Roma se așteaptă acum ca raportul datorie și PIB să fie de 156,5% în 2020, sub obiectivul oficial stabilit în septembrie, de 158%, care anterior era cel mai înalt nivel de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Deficitul din 2020 este estimat între 10,5% si 10,8% din producția națională.
Cifrele finale ale deficitului și datoriilor pentru anul trecut vor fi publicate de biroul național de statistică, ISTAT, în luna martie.
Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut, precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată