fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Exporturile europene de vinuri spumante scad moderat

vin spumant

Exporturile europene de vin spumant au scăzut cu -4,7% față de anul trecut, la 853 milioane de litri, ajungând la 5,7 miliarde de dolari în 2020. Italia rămâne principalul furnizor de vin spumant din UE, asigurând 48% din totalul exporturilor europene. Franța, Spania și Germania urmează la mare distanță Italia, cu o cotă combinată de 46%.

Spumantele reprezintă astăzi doar 1% din toată producţia României de vin, dar tot mai mulţi jucători pariază pe segment pentru că există apetit de consum. România realizează anual sub 50.000 hectolitri de vin spumant, la o producţie totală de puţin sub 5 milioane de hectolitri de vin, conform datelor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului.

Toți exportatorii cheie au redus anul trecut livrările în străinătate. Prețul de export al vinului spumant în UE a scăzut cu -8,2% de la an la an în 2020.

Exporturile de vin spumant au scăzut la 853 milioane de litri în 2020, în scădere cu -4,7% față de cifrele din anul precedent. În termeni valorici, exporturile de vin spumant s-au redus de la 6,6 dolari în 2019 la 5,7 miliarde de dolari  în 2020.

Italia a reprezentat cel mai mare exportator de vin spumant din UE, volumul exporturilor ajungând la 409M de litri, ceea ce a reprezentat aproximativ 48% din totalul exporturilor în 2020. Franța (191 milioane de litri) se situează pe locul al doilea în ceea ce privește exporturile totale, cu o cotă de 22%, urmată de Spania (21%). Germania (28 milioane de litri) a urmat la mare distanță de lideri.

În 2020, Italia a înregistrat cea mai mică scădere în ceea ce privește volumul de vin exportat în termeni fizici. Livrările din Italia au scăzut cu -2,2% de la an la an. Spania (-3,5% an/an), Franța (-10,2% an/an) și Germania (-11,5% an/an) au ilustrat o tendință descendentă în aceeași perioadă. Cotele celorlalți mari exportatori au rămas relativ stabile pe parcursul perioadei analizate.

În termeni valorici, cele mai mari țări furnizoare de vin spumant din UE au fost Franța (3,2 miliarde de dolari), Italia (1,7 miliarde de dolari) și Spania (462 milioane de dolari), reprezentând împreună 93% din totalul exporturilor.

Prețul de export al vinului spumant în UE s-a situat la 6,7 dolari pe litru în 2020, în scădere cu -8,2% față de anul precedent. Au existat diferențe semnificative în ceea ce privește prețurile medii între principalele țări exportatoare.

 În 2020, țara cu cel mai mare preț a fost Franța (17 dolari pe litru), în timp ce Spania (2,5 dolari pe litru) a fost printre cele mai mici. Anul trecut, cea mai notabilă rată de creștere în ceea ce privește prețurile a fost atinsă de Italia, în timp ce ceilalți lideri au înregistrat o scădere a cifrelor privind prețurile de export.

Regatul Unit rămâne principalul importator de vin spumant din Italia, reprezentând 26% din totalul exporturilor italiene. Statele Unite (22%), Germania (8%), Franța (5%) și Rusia (4%) urmează Regatul Unit.

Cea mai mare parte a volumului de vin spumant din Franța merge către SUA (17%), Marea Britanie (15%) și Germania (14%). Belgia, Italia, Japonia și Australia îi urmează la mare distanță pe acești importatori.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp