fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Salariile din zona euro scad pentru prima dată din 2011, atenuând temerile legate de inflație

muncitor

Prețurile forței de muncă din zona euro au scăzut pentru prima dată în ultimul deceniu, scăzând cu 0,1% în cele trei luni până în iunie față de 12 luni în urmă, indiferent de creșterea inflației valorii clienților și de scăderea șomajului.

Scăderea ușoară a salariilor și a prețurilor nesalariale în cadrul blocului de 19 țări este contrară temerilor {că o} ultimă accelerare a dezvoltării valorii și o piață a muncii îmbunătățită ar putea duce la cereri salariale mai mari din partea personalului.

Eurostat, brațul de statistică al UE, a declarat că cele mai recente cunoștințe trebuie să fie gândite în lumina unei îmbunătățiri punctuale a prețurilor forței de muncă la scurt timp după ce pandemia a lovit în al doilea trimestru al anului 2020, când acestea au crescut cu 4,3% față de lunile anterioare 12.

Acest lucru implică faptul că prețurile forței de muncă au crescut cu o mediană de pur și simplu peste 2 la sută în ultimii doi ani, în concordanță cu intervalele tipice din deceniul precedent.

Aceste cifre principale par să fie în contradicție cu redeschiderea sistemului financiar în al doilea trimestru și cu relatările frecvente din mass-media privind lipsa forței de muncă.

Acest lucru va fi definit în primul rând de rezultatele de bază; orele întregi lucrate s-au prăbușit în cel de-al doilea trimestru al anului 2020, ca urmare a închiderilor și a programelor de concediu, care au împins în sus evoluția salariului orar.

Inflația în valoare de client din zona euro a crescut în luna august la un nivel de trei procente, un record al deceniului, peste obiectivul de 2% al instituției financiare centrale europene, ceea ce a stârnit temeri legate de costurile de energie vitală și de blocajele din lanțul de aprovizionare, care ar putea continua să crească costurile.

Au existat puțini indicatori care să arate că inflația se reflectă în creșterea salariilor, deși sindicatul Verdi din Germania a cerut nu demult o creștere salarială de 5% pentru 1,1 milioane de angajați din sectorul public.

Șoferii germani au cerut majorarea salariilor, iar câteva baruri și restaurante din Paris și Berlin au majorat salariile pentru a acoperi posturile vacante.

Salariile sunt indexate pentru o mare parte a personalului din locații internaționale precum Franța, Spania și Belgia, ceea ce sugerează că acestea pot crește în mod mecanic ca răspuns la o inflație mai mare.

Eurostat a declarat că salariile orare în al doilea trimestru au scăzut cu 0,8% în rândul companiilor din spațiul euro față de lunile precedente și au crescut cu 1,7% în diferite domenii ale sistemului financiar, împreună cu sectorul public general.

Sectoarele cu cele mai mari scăderi au fost furnizorii de cazare și masă, unde salariile au scăzut cu 4,5%, și transport și depozitare, unde au scăzut cu 1,8%. Cea mai mare îmbunătățire a fost o creștere de 3,3% a salariilor personalului din domeniul sănătății umane și social.

Între timp, a existat un semnal suplimentar că sistemul financiar din zona euro a avut un început robust în trimestrul al treilea, după ce producția industrială din cadrul blocului a depășit așteptările economiștilor, crescând cu 1,5% în iulie față de luna precedentă, depășind din nou nivelurile de dinaintea pandemiei.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp