fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Lanțurile globale de aprovizionare într-o lume post-pandemică

logistica

Pandemia a provocat șocuri atât la nivelul cererii, cât și al ofertei, în lanțurile de aprovizionare globale. Criza sanitară a scos în evidență procese învechite și a introdus noi tendințe de consum. Multe lanțuri de aprovizionare merg spre a fi schimbate pentru totdeauna de pandemie.

Pandemia nu este un eveniment unic care va perturba cererea și oferta și care va dispărea în uitare. Aceasta a lăsat urme asupra jucătorilor  din lanțul de aprovizionare.

Managerii de risc trebuie să își evalueze rezistența la viitoarele șocuri și să adapteze strategiile pentru lumea post-pandemică.

Specialiștii și tehnologii din domeniul lanțului de aprovizionare deja se confruntă cu o redresare post-pandemică înarmată cu un set de noi sisteme și practici.

Pandemia este una dintre cele mai importante perturbări care au afectat vreodată lanțurile globale de aprovizionare. Ea a dat peste cap comerțul mondial. A avut ca rezultat atât șocuri în ceea ce privește oferta, deoarece guvernele, întreprinderile și persoanele fizice s-au străduit să se aprovizioneze cu produse și materiale de bază, cât și șocuri în ceea ce privește cererea, deoarece oamenii au rămas acasă și și-au redus modelele obișnuite de consum, ceea ce a avut din nou un efect de propagare asupra ofertei.

Speranța este că vaccinurile și măsurile de prevenire în curs de desfășurare ne vor permite să vedem, în cele din urmă, cum se ridică blocajele și cum viețile noastre – și lanțurile de aprovizionare – revin la normal ca și cum am fi sărit înapoi în 2019.

Înainte de a ajunge acolo, însă, managerii de risc și alții trebuie să se uite cu atenție la lanțurile lor de aprovizionare pentru a determina dacă sunt rezistente la tipurile de șocuri pe care le-am văzut la criza sanitară. Este posibil ca perturbările cauzate de pandemie să fi creat oportunități pentru gestionarea lanțurilor de aprovizionare în moduri noi.

Randamentul  metodelor pe timp de pandemie este de 10 ori mai mare decât cel al metodelor tradiționale de planificare a lanțului de aprovizionare.

Pe măsură ce companiile ies din pandemie cu gândul la redresare, există o nouă apreciere a rolului pe care îl joacă gestionarea riscurilor în operațiunile lanțului de aprovizionare.

Lanțul de aprovizionare este văzut acum ca o sursă de transformare și diferențiere competitivă.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp