Un studiu privind economiile europene avansate a arătat că o gospodărie tipică de chiriași cheltuiește 25% din venitul său pentru chirie, în timp ce o familie tânără plătește o treime. Cei care se află în cele mai mici 20% din distribuția veniturilor au cheltuit 40% din venituri pentru chirie. FMI prezintă măsuri politice care pot face ca închirierea în Europa să fie mai accesibilă.
Încă dinainte de pandemie, mulți lucrători din magazine sau restaurante care locuiau într-un oraș mare din Europa trebuiau să cheltuiască mai mult de jumătate din venitul gospodăriei lor pentru chirie.
În timpul pandemiei, mulți dintre aceștia și-au văzut veniturile scăzând, ceea ce a dus la creșterea ponderii veniturilor destinate chiriei. Întrucât chiriașii cu venituri mici și tinerii care au închiriat tind să lucreze mai frecvent în sectoare cu un grad ridicat de contact sau să dețină locuri de muncă nesigure, sunt necesare politici guvernamentale pentru a se asigura că aceste gospodării nu sunt lăsate în urmă pe măsură ce economiile își revin după criza sanitară.
În ultimul deceniu, locuințele de închiriat au devenit mai puțin accesibile în multe țări europene.
O gospodărie de chiriași a cheltuit aproximativ 25 % din venitul său pentru chirie în 2018, în timp ce o familie tânără a plătit aproape o treime din veniturile sale pentru chirie. Pentru o gospodărie situată în cele mai mici 20 % din distribuția veniturilor, ponderea veniturilor necesare pentru chirie a fost mult mai mare, de 40 %.
Această cifră – 40 % – reprezintă, în general, pragul pentru ca o gospodărie să fie considerată supraîncărcată de plata chiriei. Este strident faptul că, în aproape trei sferturi dintre țările analizate, aproximativ jumătate sau mai mulți chiriași cu venituri mici au fost supraîncărcați în 2018. Ratele au fost deosebit de ridicate în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani și în marile orașe. În perioada 2013-18, în unele capitale, creșterile prețurilor de închiriere au depășit de mai multe ori creșterea chiriilor la nivel național, de exemplu, în Lisabona, Dublin, Madrid, Reykjavik, Stockholm și orașul Luxemburg.
Spre deosebire de chiriași, costurile cu locuințele pentru proprietarii de case au scăzut din 2014. Un chiriaș cheltuiește de obicei de peste o dată și jumătate mai mult decât cheltuiește un proprietar de locuință pentru locuință, atunci când este măsurat ca procent din venitul disponibil.
Multe dintre persoanele care închiriază sunt deosebit de vulnerabile la criza sanitară, deoarece lucrează mai frecvent în industrii care presupun un contact intensiv, se află la începutul carierei, cu o siguranță redusă a locului de muncă și, în general, au un acces mai redus la telemuncă.
Costurile mai mici ale chiriilor ar putea compensa parțial aceste pierderi de venituri, dar până în prezent, reducerile de chirii au fost observate mai ales în unele puncte fierbinți ale turismului și în principal pentru proprietățile de lux.
Abordarea problemei accesibilității chiriilor este dificilă deoarece politicile privind locuințele sunt complexe. Acestea vizează adesea obiective multiple, printre care accesibilitatea, reglementări echilibrate între proprietari și chiriași și accesul egal la oportunități sunt doar câteva aspecte.
În Uniunea Europeană, finanțarea oferă o oportunitate de a face din investițiile în locuințe sociale și în infrastructura publică o parte integrantă a strategiei de redresare în caz de pandemie.
Se așteaptă ca pandemia să agraveze accesibilitatea locuințelor de închiriat și tendințele de inegalitate care erau deja prezente înainte ca coronavirusul să lovească Europa.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată