Norvegia a exportat aproape o cincime din producția sa de energie electrică în a doua jumătate a anului 2020, devenind cel mai mare exportator net de energie electrică din Europa, depășind Franța.
Norvegia a ocupat primul loc, deoarece producătorii săi de hidroelectricitate au trebuit să mărească producția pentru a evita izbucnirea barajelor supraîncărcate în vreme foarte umedă, potrivit Bloomberg.
În același timp, centralele nucleare din Franța, principala sursă de electricitate a UE, s-au luptat cu o întreținere extinsă din cauza pandemiei Covid-19.
„Prețurile energiei norvegiene au rămas scăzute, ceea ce a făcut o propunere economică atractivă pentru alte țări de a-și satisface cererea de energie electrică, luând o parte din excesul din Norvegia”, a declarat Alena Nispel, analist la Enappsys, într-un comunicat.
Poziția sa de lider ar putea rămâne o perioadă de timp, în special în țările vecine, cum ar fi Danemarca, bazându-se pe Norvegia pentru aprovizionare.
Europa se concentrează pe construirea de legături între țări pentru a profita la maximum de resursele verzi, cum ar fi vântul în nord și solarul în sud.
Abilitatea de a exporta energie electrică oferă producătorilor o piață pentru producerea lor în perioade de surplus, în timp ce capacitatea de a importa poate reduce prețurile pieței pentru regiunile cu mai puțină aprovizionare.
Excesul de producție de hidro a însemnat că regiunea nordică a avut uneori unele dintre cele mai mici prețuri la energie din lume în perioada respectivă.
Rolul Norvegiei ca exportator de energie vine chiar și atunci când împinge să electrizeze totul, de la transport la încălzire și industrie.
Cinci milioane de consumatori norvegieni folosesc aproximativ aceeași cantitate de energie ca 10 milioane în Suedia vecină, situație exacerbată de ultima criză de vreme înghețată de iarnă din regiune.
Germania a fost atât cel mai mare exportator brut, cât și importatorul brut pentru perioada respectivă, făcându-l un centru pentru fluxurile de energie în Europa.
Un nou cablu către Norvegia, care a început în decembrie, prima legătură directă între cele două țări, ar putea vedea acest rol consolidându-se în următorii ani.
Cel mai mare importator net a fost Italia, care a apelat la Elveția pentru cea mai mare parte a acesteia.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată