Oferta din septembrie este oarecum mixtă, cu o ofertă de credite corporative relativ mai lentă decât în anii precedenți, în timp ce oferta de credite financiare și de obligațiuni garantate a fost mai substanțială decât în anii precedenți. Se așteaptă ca oferta de credite corporative să se situeze la sfârșitul anului între 330-340 de miliarde de euro.
Oferta de credite corporative s-a ridicat la un nivel decent de 43 de miliarde de euro în septembrie. Această sumă este considerabil mai mică decât cele 50 de miliarde de euro înregistrate în septembrie anul trecut și 58 de miliarde de euro înregistrate în septembrie 2019. Oferta se situează acum la 270 de miliarde de euro la începutul anului, cu 100 de miliarde de euro mai puțin decât cele 386 de miliarde de euro furnizate în această perioadă a anului trecut și cele 305 miliarde de euro furnizate în 2019.
Economiștii se așteaptă ca oferta să fie mai mult în concordanță cu cea de anul trecut pentru următoarele trei luni, ceea ce va duce la o ofertă de până la 340 de miliarde de euro la sfârșitul anului. Ei prevăd că oferta va ajunge până la 30 de miliarde de euro în octombrie și noiembrie și la aproximativ 10 miliarde de euro în decembrie. În septembrie, răscumpărările au fost de 20 de miliarde de euro, ceea ce a dus la o ofertă netă de 23 de miliarde de euro. În prezent, oferta netă se situează la 106 miliarde euro în decursul anului, din care BCE a cumpărat cea mai mare parte. În următoarele trei luni, răscumpărările vor fi de încă 50 de miliarde de euro.
Prin urmare, se așteaptă ca oferta netă să totalizeze între 105-115 miliarde de euro la sfârșitul anului. Această cifră este substanțial mai mică decât în anii precedenți și este probabil să fie cea mai mică înregistrată din 2014.
Sectorul utilităților a înregistrat cea mai mare ofertă în septembrie, cu 9 miliarde de euro, urmat de 8 miliarde de euro atât în sectorul consumatorilor, cât și în cel industrial. Serviciile publice sunt, de asemenea, pe primul loc în ceea ce privește oferta din ultimul an, cu 56 de miliarde de euro.
Evident, această cifră este mai mică decât cea de anul trecut, de 82 de miliarde de euro, dar este totuși o sumă considerabilă și se situează înaintea altor ani anteriori. În mod normal, serviciile publice contribuie cu 21% la oferta totală. În septembrie, oferta imobiliară a mai adăugat încă 5 miliarde de euro, ajungând acum la un total record de 50 de miliarde de euro în decursul anului. Oferta imobiliară a depășit deja cu mult totalul anilor precedenți. În ciuda acestui fapt, oferta imobiliară a fost încă întâmpinată de o cerere decentă.
O ofertă financiară substanțială în septembrie, în valoare de 35 de miliarde de euro. Aceasta este cea mai mare ofertă lunară din ianuarie 2020 și este cu mult mai mare decât media de 25 de miliarde de euro înregistrată în mod normal în septembrie. În termeni de an la zi, oferta financiară se ridică acum la 206 miliarde euro, peste majoritatea anilor precedenți. Răscumpărările au fost ridicate în septembrie, totalizând 26 de miliarde euro. Prin urmare, oferta netă a crescut cu doar 8 miliarde de euro, ajungând la 72 de miliarde de euro până acum în acest an.
Obligațiunile garantate au înregistrat, de asemenea, o creștere a ofertei în septembrie, cu 21 de miliarde de euro. Aceasta este, de asemenea, cea mai mare valoare înregistrată din ianuarie 2020. Oferta de obligațiuni garantate pe baza se ridică acum la 77 de miliarde de euro, rămânând în urma cifrei de 89 de miliarde de euro de anul trecut.
În septembrie, în cazul obligațiunilor bancare de rang superior, oferta a fost de 19 miliarde euro, cea mai mare parte fiind preferențială; între timp, oferta de capital bancar a fost de 5 miliarde euro. Oferta de credite de rang superior pentru bănci este acum perfect aliniată la cea de anul trecut, cu 116 miliarde de euro, în decursul anului.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată